Nyitókép: Rosatom

Magyar zászló kerül az Északi-sarkra orosz segítséggel

Infostart
2024. augusztus 13. 20:39
A Roszatom az Északi-sarkra hajóztat egy magyar fiatalt is. Magyarországot a nagy magyar utazó és felfedező, Kőrösi Csoma Sándor nevét viselő budapesti gimnázium egyik tanulója képviseli. A magyar diák közösségi oldalán tudósít az eseményről, fotókkal.

A Roszatom támogatásával első ízben külföldi fiatalok, köztük egy magyar diák részvételével indul expedíció augusztus 13-án az Északi-sarkra.

A Tudás jégtörője elnevezésű projektben a fogadó Oroszország fiataljai mellett számos ország, köztük Magyarország, képviselője vesz részt.

A külföldiek közül többen is országukból elsőként jutnak el így az Északi-sarkra - írja a Világgazdaság.

A Tudás jégtörője a Roszatom által működtetett atomjégtörő-flotta zászlóshajója, az 50 Let Pobedi (A győzelem 50. évfordulója) nevű jármű, amelynek fedélzetén 14 ország diákjai és fiatal szakemberei indulnak az Északi-sarkra.

A Tudás jégtörője projekt célja a természettudományok és az atomenergiával kapcsolatos technológiák népszerűsítése, a tehetséges gyerekek felkutatása és támogatása, képességeik fejlesztése és pályaorientációja. A Tudás jégtörője sarkvidéki expedíció az orosz atomjégtörő-flotta fennállásának 65. évfordulója alkalmából vált az idén nemzetközivé.

Az expedíció fiatal résztvevőit számos érdekes program várja az út során, tudományos előadások, kísérletek, mesterkurzusok mellett megismerkedhetnek a sarkvidék sajátos flórájával és faunájával, illetve az északi-tengeri hajózási útvonalon folyó fejlesztésekkel. Az expedíció résztvevői a sarkot elérve kitűzik országuk zászlaját.

Az atomjégtörőt Ruszlan Szaszov kapitány vezeti a Murmanszk – Ferenc József-föld, Északi-sark útvonalon. A hajó várhatóan augusztus 17-én éri el az Északi-sarkot és augusztus 22-én tér vissza Murmanszk kikötőjébe.

Az orosz diákok mellett Bangladesből, Dél-Afrikából, Fehéroroszországból, Indiából, Kazahsztánból, Kamerunból, Kínából, Kirgíziából, Magyarországról, Mongóliából, Örményországból, Tunéziából és Üzbegisztánból érkezett fiatalok vesznek részt.

Magyarországot Varga Levente, a nagy magyar utazó és felfedező, Kőrösi Csoma Sándor nevét viselő budapesti gimnázium tanulója képviseli, akinek beszámolói a közösségi médiában követhetők az alábbi oldalon az utazás előtt, illetve alatt, ameddig a part közelében a térerő lehetővé teszi.

Oroszország a világ egyetlen országa, amely atomjégtörő-flottával rendelkezik. Az északi-tengeri hajózási útvonal infrastruktúráját 2018 óta üzemelteti és fejleszti a Roszatom, amely a vállalat egyik kiemelt tevékenységi területe. Az Oroszországi Föderáció kormánya 2019-ben hagyta jóvá a Roszatom által kidolgozott, 2035-ig szóló, az északi-tengeri hajózási útvonal infrastruktúra-fejlesztési tervét.