Nyitókép: mgturner/Getty Images

Nem halálra, egészségesre eheti magát

Infostart
2023. január 15. 15:18
A korai halálozás minden nemének esélyét 20 százalékkal csökkentheti, ha négyféle diétából szemezgetve állítjuk össze étrendünket saját ízlésünknek megfelelően.

Teljes kiőrlésű gabona, gyümölcs, zöldség, magvak és hüvelyesek: ezek azok az alapanyagok, melyek az egészséges étrendekben szerepelnek, és amelyeket fogyasztva csökkenhet az esélyünk rák kialakulása mellett szív. és érrendszeri, légzőszervi és neurodegeneratív megbetegedésekre is. A friss kutatás legfontosabb megállapítása, hogy nem kell egyfajta étrendhez láncolnunk magukat az egészség érdekében, hanem több között variálhatunk – írja a CNN.

A szakértők szerint azok az emberek, akik egyfajta étrend szerint étkeznek, belefáradhatnak a követésébe. Frank Hu, a kutatás társszerzője szerint ez jó hír:

sokkal rugalmasabb módon állíthatjuk össze étrendünket ebben a megközelítésben,

és ezzel közelebb kerülhetünk ahhoz is, hogy az ízlésünknek megfelelő élelmiszereket fogyasszunk.

Aki tehát megunja a mediterrán diétát, válthat egy majdnem vegetáriánus étrendre, vagy az amerikai ajánlásokat is követheti, vagy esetleg a magas vérnyomás megelőzését célzó diéta elemeiből szemezgethet.

A kutatók 75 ezer nő és 44 ezer férfi étkezését és egészségét követték 36 éven át. Kezdetben senkinek sem volt szív- és érrendszeri megbetegedése, és kevesen is dohányoztak. A résztvevők négyévente töltöttek ki kérdőíveket. Megfigyelték, hogy a résztvevők milyen mértékben követnek egészséges étrendeket, majd ennek alapján öt csoportba osztották őket. Megállapításuk szerint a legegészségesebben étkezők esetében

20 százalékkal alacsonyabb volt az idő előtti halálozás,

mint a legegészségtelenebbül étkezőknél.

Azok a résztvevők, akik 25 százalékkal javítottak egészségükön étrendjük által, 6-13 százalék közötti mértékben csökkenthették a szív- és érrendszeri betegségekben való elhalálozás, illetve 7-18 százalék közötti mértékben a rákban való elhalálozás kockázatát. A neurodegeneratív betegségek, például a demencia okozta halálozás kockázata akár 7 százalékkal is csökkenhetett.

"A légzőszervi betegségek okozta halálozás csökkenése sokkal nagyobb volt, 35-46 százalék között csökkent a kockázatot"

– mondta Hu.

A kutatók azt is kiemelték, hogy sosem késő egészségesebb étrendre váltani, bármikor is álljunk át, előnyöket élvezhetünk.