Nyitókép: NASA/JPL-Caltech

Utolsó képeit küldte a NASA lassan elnémuló marsi szondája

Infostart
2022. november 7. 21:32
Az InSight éveken át mérte a bolygó szeizmikus aktivitását, mostanra azonban annyi energiája maradt csak, hogy a legérzékenyebb műszerekkel hallgatózzon.

A NASA InSight névre hallgató eszköze küldetése során felbecsülhetetlen értékű adatokat küldött a Marsról. Képes volt mérni a bolygó rengéseit, ennek köszönhetően pedig az eddiginél sokkal pontosabb képet kaphattunk arról, hogy milyen a geológiai összetétele, és milyen folyamatok játszódnak le a mélyében.

A szonda napjai azonban meg vannak számlálva, az elmúlt három évben ugyanis annyira belepte a por a szerkezetet, hogy az már lassan képtelen feltölteni az akkumulátorait. Emiatt hamarosan végleg véget ér a küldetése, mindazonáltal nemrég még készített két fotót, amik, könnyen lehet, az utolsók is voltak – számolt be a Hvg.hu.

Az október 30-án készült felvételen (alább) a talajon fekvő szeizmométert látható. A gép energiaszintje már csak arra elegendő, hogy a legérzékenyebb érzékelőit lássa el energiával.

NASA/JPL-Caltech

Liz Barrett, az InSight tudományos és műszerműveleti vezetője szerint már csak néhány hete lehet hátra az egységnek, mielőtt végleg elnémul.