Nyitókép: Sóki Tamás

Jakab Ferenc: nem a delta lesz az utolsó variáns

Infostart
2021. október 8. 07:45
"Ameddig a vírus körforgásban van, amíg a vírus replikálódik, addig mutációk voltak, vannak és lesznek is. Ezért kell az oltás, hogy megállítsuk a replikációt" - fogalmazott a virológus.

Gyengébb lesz a negyedik járványhullám Jakab Ferenc virológus szerint, mint a második és a harmadik, a második jó hír pedig az, hogy a gyógyszerkutatók közel járnak egy 100 százalékban hatékony gyógyszer kifejlesztéséhez. "Előbb-utóbb meglesz a hatékony terápia" - hangsúlyozta.

Az ATV-nek interjút adó tudós szerint a 65 százalékos magyar átoltottság magasnak mondható ("az oltásnak van esélye a vírust legyengíteni"), ezért nem olyanok a számok, mint Romániában.

Kijelentette,

ez a vírus nem fog eltűnni, legfeljebb visszagyengül, de ez sem biztos, ráadásul számolni kell azzal, hogy a delta variáns után újabb mutációk jönnek,

újabb hullámokat okozva.

"Ameddig a vírus körforgásban van, amíg a vírus replikálódik, addig mutációk voltak, vannak és lesznek is. Ezért kell az oltás, hogy megállítsuk a replikációt" - hangsúlyozta.

Aki első két oltásként vektorvakcinát kapott, annak harmadiknak inkább mRNS vagy az elölt vírust tartalmazó vakcinát ajánlja.