Nyitókép: pixabay

Kombinált oltás védhet a koronavírus és az influenza ellen

Infostart
2021. május 22. 12:44
Az amerikai Novavax kísérleteinek korai eredményei biztatóak egy kombinált, az influenza és az új koronavírus ellen is védelmet nyújtó oltással kapcsolatban.

Görényeken és hörcsögökön próbálták ki az új oltást, amely mind a két betegséggel szemben erős antitesteket volt képes kialakítani az állatokban a kutatók beszámolója szerint. A szakértői ellenőrzés előtt álló tanulmányt szerző kutatók a NanoFlu és a NVX-CoV2373 oltásokat kombinálták: jelenleg mindkettő a humán kísérletek kései fázisában van, de engedélyt nem kapott még egyik sem.

"A koronavírus-világjárvány során tapasztalt alacsony előfordulás ellenére az influenza továbbra is jelentős kockázatot jelent a globális közegészségügyre. A sokoldalú, hatékonyabb vakcinák iránti igény ugyanolyan fontos, mint korábban volt, ebbe beleértve az influenza elleni vakcinákat is" – idézi Gregory Glennt, a vállalat kutatás-fejlesztésért felelős elnökét a MedicalXpress.

A kísérletben azok a hörcsögök, amelyeket immunizáltak, majd megfertőztek koronavírussal, megtartották testsúlyukat, míg a placebót kapó állatok nem.

A hörcsögök tüdőszövetéből vett minták később bebizonyították, hogy átvészelték a koronavírust.

Az NVX-CoV2373, a Novavax oltásjelöltje 100 százalékos védelmet biztosított brit klinikai kíséreltekben a megbetegedés súlyosra fordulásával szemben, hatékonysága a fertőzés bármilyen formájának kialakulásával szemben pedig 89,7 százalékos volt. Az oltás a tüskefehérje egy darabját használja fel, melyet nanorészecskékbe burkolva szállít a szervezetbe, ahol az immunrendszer aztán ezzel találkozva megkezdheti a felkészülést arra az esetre, ha élesben is szembekerülne a vírussal. Az oltás adjuváns segítségével erősíti fel az immunreakciót.

A NanoFlu is hasonló elv alapján dolgozik, csak a tüskefehérje része helyett hemagglutinint, az influenzavírus külsején található proteint visz be a szervezetbe.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!