Nyitókép: Pixabay.com

A kutyák és a Big Brother viszi a magyar egyetemek hírét a nagyvilágban

Infostart
2021. április 29. 21:22
Egy több éves, nagy kutatás részletei láttak napvilágot a hazai felsőoktatási intézmények nemzetközi megítéléséről az online térben.

Az Ynsight Research kutatócsapata egy különleges globális, több mint 120 országra kiterjedő netnográfiát készített, amelyben megvizsgálta, hogy milyen kép alakult ki a magyar egyetemekről a nemzetközi online beszélgetésekben az idei felvételi időszak előtt.

A kutatás során feltérképeztük a szerkesztett online portálokon megjelenő releváns témákat, emellett vizsgálatunkban külön kitérünk arra is, hogy a hallgatói beszélgetésekben mennyire népszerűek az egyes oktatási intézmények. A vizsgálati időszakban (2019. január – 2021. március) közel 42 000 megjelenést és több mint 100 000 további interakciót elemeztek netnográfia módszertanával.

A legfontosabb tanulságok:

  • az ELTE-nek van a legerősebb nemzetközi online jelenléte
  • az Óbudai Egyetem erős versenytársa a BME-nek
  • némelyik egyetem túl sok figyelmet szentel az elméleti oktatásnak
  • a Debreceni Egyetem nemcsak az akadémiai körökben ismert.

Ami pedig a részleteket illeti, az ELTE egyértelműen az etológia terén végzett kutatásainak köszönheti stabil nemzetközi digitális jelenlétét: a megjelenés trendben regisztrált három magasabb kiugrás mindegyike

kutyákkal végzett kutatásainak eredménye

(pl. a kutyáknak egyfajta „infravörös érzékelő” van az orruk hegyén). Ezek a megjelenések rendkívüli módon emelik az egyetem (el)ismertségét a világsajtón keresztül.

Bár az ELTE-t nem érte utol, de a Szegedi Tudományegyetemről is sok megjelenés született, több mint 7000 említéssel a második helyen áll. Elsősorban a koronavírus és a magyar biokémikus, Karikó Katalin hozta meg a jelentős említésszámot az egyetemnek.

A Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem majdnem fej-fej mellett végzett. A Debreceni Egyetem megjelenését igencsak megemelte egy nigériai valóságshow, a Big Brother Naija, az egyik résztvevő ugyanis a Debreceni Egyetemen végzett, és több cikkben is említik, hogy a valóságshow-szereplő egyetemi diplomával rendelkezik. A Pécsi Tudományegyetem több kutatási eredménye jelent meg angol nyelvű online oldalakon, de a vizsgált időszak végén megemelkedő említésszámot az egyetem egy viszonylag nagy mennyiségű követővel rendelkező diákjának köszönheti, aki büszkén posztolt újonnan megszerzet diplomájáról.

Annak ellenére, hogy a Semmelweis Egyetemen viszonylag magas a külföldi diákok aránya, az egyetemről nem született kiemelkedő mennyiségű angol nyelvű megjelenés a két év alatt.

Ugyanez a helyzet a Corvinus esetében is.

A BME trendjében egy inkább a mainstreamen kívülálló platformokon és blogokon megjelenő tartalom emelte meg a megjelenéseket: hogyan lehet ingyen tanulni Európában? A Károli Gáspár Református Egyetemről, Pázmány Péter Katolikus Egyetemről és a Pannon Egyetemről csupán pár száz említést regisztráltak.