Nyitókép: Frei Norbert, az intenzív osztály megbízott főorvosa a 150 beteg befogadására alkalmas mobil járványügyi kórházban a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén. MTI/Ujvári Sándor

Terápiák és készítmények - így kezelhető ma a koronavírus

Infostart
2021. március 8. 19:30
Egy éve az orvosok még teljesen tanácstalanul álltak a koronavírusos esetek előtt. Gyógymód ma sincs a betegségre, de több olyan terápiára bukkantak azóta, amely gyorsítja a gyógyulási folyamatot és képes lehet a halálozást is csökkenteni.

A koronavírus kezelésére jelenleg használt gyógymódok két probléma köré szerveződnek: az egyik a fertőzés gyors terjedése a testben, a másik pedig a test saját immunválasza által kiváltott problémák. A fertőzött sejtek terjedését észlelve testünk immunválaszba kezd és gyulladásos reakciót produkál: egyes betegekben ez utóbbi akkor is megmarad, amikor a vírus már kontroll alatt áll, és ez a tüdőt és más szerveket is károsíthatja.

A legjobb megoldás persze a védekezés maszkkal és egyéb eszközök segítségével, valamint oltás beadásával. Az oltások közel nullára csökkentik annak esélyét, hogy belehaljunk a betegségbe, de amíg nem áll rendelkezésre belőlük megfelelő mennyiség, addig fontos a terápia. A The Conversation orvosszerzőinek a MedicalXpressen közzétett cikke a jelenlegi kezelési lehetőségeket foglalja össze.

Megúszható a kórház

Az antitestek adta védelem az, ami segít átvészelni a betegséget. A saját szervezetünk termelte antitestek megjelenésére azonban napokat kell várni, míg a koronavírus gyorsan terjed. A tünetek észlelése után beadott antitestek ugyanakkor segíthetnek a fertőzés leküzdésében.

A laboratóriumi körülmények között előállított antitesteket tartalmazó antitestkoktélok meg tudják akadályozni, hogy a SARS-CoV-2 megfertőzze a test sejtjeit.

Kétféle készítmény áll rendelkezésre: a bamlanivimab, valamint a casirivimabot és imdevimabot kombináló terápia.

Csak azoknál hatnak, akiket még nem kellene kórházba szállítani állapotuk miatt, akik már kórházi kezelésre szorulnak, azokon már nem segít a terápia.

Egy másik, vitatottabb módszer a lábadozók vérplazmájának adása: egyes tanulmányok szerint korai szakaszban ez segíthet, mások szerint nincsen haszna.

Kórházi kezelés

A legtöbb kórházban ápolt betegnek légzéstámogatásra, oxigénre lehet szüksége. Az oxigén mellett antivirális szert és kortikoszteroidokat alkalmaznak náluk az orvosok.

A remdesivir eredetileg a hepatitis C kezelésében volt használatos, a koronavírus osztódását képes megállítani. Lerövidíti a kórházi tartózkodás hosszát.

Gyulladáscsökkentő kortikoszteroidokat évtizedek óta használnak a gyulladásos folyamatok csillapítására: elérhető,

olcsó és kipróbált szerek, melyek csökkentik a halálozás esélyét.

A vérhígítókat megelőzésképp adják, mivel a gyulladásos folyamatok vérrögök képződésével is járhatnak.

A legsúlyosabb esetek kezelése

Az intenzív terápiás osztályokon kezelteknek szteroidokra lehet szüksége a túléléshez: ezek önmagukban ugyanakkor nem tudnak rajtuk segíteni.

Ha tokilizumabot adnak szteroid mellett egy betegnek egy vagy két nappal azt követően, hpgy gépi lélegeztetésre szorult, azzal nagy mértékben csökkenthető a halálozás előfordulásának esélye.

Emellett ugyanakkor az intenzív terápiában régóta használt módszereket is alkalmazni kell a betegeknél: sem túl sok, sem túl kevés levegőt nem juttathat a lélegeztetőgép tüdejükbe, fájdalmaikat és stresszszintjüket szedatív gyógyszerekkel kell csökkenteni, alkalmazni kell a hasra fektetés technikáját.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!