Nyitókép: pixabay

Közeledik a legkisebbek olthatósága - megvan a várható időpont

Infostart
2021. március 1. 13:39
Az általános iskolások 2022-re nagy valószínűséggel hozzáférhetnek koronavírus-vakcinához Anthony Fauci USA-elnöki egészségügyi főtanácsadó szerint.

Anthony Fauci epidemiológusként reálisnak látja, hogy az év végére már befussanak az első, gyerekeken végzett oltáskísérletek eredményei, melyek alapján akár 2022 legelején elkezdődhet az általános iskolások immunizálása is. Ez segítséget nyújthat abban, hogy biztonságosabb kereteken belül lehessen iskolai oktatást folytatni online helyett - írja az NBC. A középiskolásokat véleménye szerint a következő iskolaév kezdetén tudhatják elkezdeni oltani, tehát számukra valószínűleg már 2021 őszén lesz engedélyezett oltóanyag.

A Pfizer és a Moderna is teszteli koronavírus elleni oltását gyerekeken: a Pfizer 12-15, a Moderna 12-17 éves korosztályban folytat klinikai kísérleteket. A Pfizer azért dolgozik szűkebb életkori intervallummal, mert oltásukat 16 éves kortól adhatóként engedélyezték, így esetükben nem szükséges a 16-18 évesek bevonása.

A gyerekeken végzett gyógyszerkísérletekre nagy szükség van, mivel ők nem kis felnőttek:

immunrendszerük másképp működik.

Nem is teljesen ugyanolyanok a gyerekeken végzett kísérletek, mint a felnőttek körében végzettek - írja az ABCNews. Esetükben ugyanúgy az önkéntesek fele kap oltást,másik fele pedig placebót, de nem tízezrek bevonásával szervezik meg a kísérletet, és nem arra várnak, hogy a résztvevők normál életvitelüket folytatva megfertőződjenek koronavírussal, majd egy bizonyos számú fertőzést elérve értékelik az oltást. Néhány ezer főt vonnak csak be, és vérvizsgálatokkal bizonyosodnak meg arról, hogy megfelelő-e az immunválasz. Ez azt jelenti, hogy hónapok helyett hetekbe telik, hogy egy klinikai kísérlet konklúziójáig eljuthassanak.

Az immunválaszt a felnőttekben tapasztalttal hasonlítják majd össze:

a tapasztalatok szerint a gyerekeknél a velük megegyező vagy annál akár erősebb immunreakció várható.

A koronavírus elleni oltás gyermekeken végzett kísérletei épp olyan körültekintően szervezett keretek közt zajlanak, mint a korábbi, gyerekeken végzett hasonló kísérletek, a nem várt reakciókra árgus szemekkel figyelnek a kutatók. A részvételhez szülői engedély kell, és akárcsak a felnőttek, a gyerekek is dönthetnek úgy bármikor, hogy nem folytatják a részvételt.

A kutatók nagyon fontosnak tartják, hogy gyermekek is olthatók legyenek koronavírus ellen, így kevésbé terjesszék azt, mint jelenleg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!