Nyitókép: MTI/AP/Nirandzsan Sresztha

Kovács L. Gábor: úgy szaporodnak a tesztek, mint gomba a tavaszi eső után

Infostart / InfoRádió - Domanits András
2020. május 18. 06:00
Az MTA Doktori Tanácsának elnöke az InfoRádióban több dolgot is tisztázott a koronavírustesztekkel kapcsolatban.

A világon folyó koronavírus-ellenszer kutatás egyelőre rengeteg szálon fut, ám például a koronavírustesztek területén már tisztulni látszik a kép – adott helyzetértékelést az InfoRádió Szigma című magazinműsorában Kovács L. Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai Kutatóközpont alapító elnöke, az MTA Doktori Tanácsának elnöke, aki leszögezte, úgy szaporodnak a különböző tesztek, mint gomba a tavaszi eső után.

"Óriási a társadalmi nyomás is a kormányokon, hogy szerezzenek be teszteket, ha maguk nem tudnak gyártani" – tette hozzá. A tesztek egyik garanciaeleme, hogy az Európai Unióban úgynevezett minőségtanúsított eszközök, termékek vannak, amelyekre ha ráütik a CE jelzést, az egyfajta garancia arra, hogy azok megfelelnek az unió normáinak.

"Természetesen

egy közép-kínai kis kft. termékein nem lehet ilyen jelzést találni, ha igen, az még nagyobb baj"

– jelezte.

Az ismeretlen termékkel együtt járó kísérőiratokkal ugyanakkor lehet baj, ugyanis azon nem a termék minőségéről van leírás, hanem csak maga a kísérőirat minőségéről tudni meg bővebbet. "Ha valamelyik cég tud venni egy jó kísérőirat-írót, akkor ellenőrizhetetlen dolgokat is odaírhat a termék mellé" – mutatott rá Kovács L. Gábor.

Ugyanakkor figyelmeztető lehet, ha egy adott termékből más országok nem vásárolnak, nincs róla piaci visszajelzés, ha nincs, először kis mennyiséget kell belőle venni, és a legjobb laboratóriumokban kipróbálni. Csak utána szabad nagy mennyiségben behozni.

"Nagyon bonyolult a koronavírus tesztelése, nem minden emberben termelődnek ellenanyagok, tehát nem csak az a nehézség, hogy valaki a rossz minőségű termékét próbálhatja piacra juttatni" – folytatta a tudós.

Az első tapasztalatok Magyarországon sem voltak pozitívak, de aztán megjelentek a nagy vegyszergyártó cégek, akik – igaz, jóval drágábban – már a megfelelő minőséggel jelentkeztek, és ez nagy biztonságot ad.

Arra a kérdésre, hogy ha van jó minőségű gyorsteszt, mi szükség van a laboratóriumi kimutatásra, Kovács L. Gábor azt mondta,

a gyorsteszt jelentősége az életmentés,

és hogy az alkalmazásához nem kell szakorvos, az átfertőzöttség megmérésére viszont a sokkal olcsóbb, de lassabb laboratóriumi módszert kell választani.

"Nem gyorsteszt kellene, hanem tisztességesen megfizetett laboratórium, amely megbízható minőségben, óriási mennyiségben képes a megfelelő vizsgálatokat elvégezni" – tette hozzá Kovács L. Gábor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Koronavírustesztek - Kovács L. Gábor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást