Nyitókép: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Koronavírustesztre volt szükség a szétválasztott sziámiiker-lányoknál

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2020. május 6. 21:04
Katonai kórházban, szigorú óvintézkedések mellett zajlik a gyermekek rehabilitációja.

Tavaly augusztusi szétválasztásuk óta több műtétet kellett végrehajtani a fejüknél összenőve született bangladesi sziámi ikerpáron - mondta az InfoRádiónak Pataki Gergely, a műtéteket végző magyar orvoscsapat vezetője, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítója. Hozzátette: Rukayán december elején végezték el a koponyacsontpótlást. Ő még a szétválasztás után egy hónappal agyvérzést kapott, de azóta jól van: biztonságosan etethető, mozgathatók az ízületei és mozgásterápián vesz részt.

Rabeyát azonban márciusban sürgősen meg kellett műteni.

"Egy expandert kellett ültetni a fejbőr alá, azonban probléma adódott, egy kiterjedt seb keletkezett,

amelyet a kinti kollégák nem tudtak ellátni, így gyorsan odarepültünk. A villámlátogatást követően nem sokkal még egyszer visszatért az alapítvány csapata, és további műtéteket végzett a már stabilizált kislányon. Jól van, és az öntáguló expanderek is végzik a dolgukat."

Júniusban lett volna esedékes a következő út, amikor Rabeyára újabb műtétek vártak volna, de most nincsen oda repülőjárat.

Az ikerpárt koronavírusra is tesztelték, és most karanténban vannak a bangladesi katonai kórházban - tette hozzá Pataki Gergely.

"Kicsit meg voltunk ijedve, mert a két szülő felső légúti hurutos beteg lett, de hála Istennek negatív lett az egész család teszteredménye" - újságolta.

Viszont izolálva vannak, ami miatt gyógytornász nem tud hozzájuk járni, és a gyermek pszichológiai ellátását, a konduktív terápiát és a szakmai kiegészítő programokat is Magyarországról, mintegy 7 ezer kilométeres távolságból, videotelefonon közvetítik a szakemberek. A gyerekek gyógytornáztatását pedig helyben, egy üvegablakon keresztül oldották meg.

A magyarok is tudnak segíteni a folyamatban, mintegy 500 helyreállítóműtéte végez az alapítvány. Az adó 1 százalékán keresztül várják a segítséget.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bangladesi sziámi ikerpár rehabilitációja - Pataki Gergely
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást