Nyitókép: Komka Péter

Sorra gyógyítja meg a koronavírusos betegeket a remdesivir

Infostart
2020. április 17. 13:06
Az ebola elleni fejlesztett remdesivirt már betegeken tesztelik, és hatásosnak tűnik a készítmény.

A chicagói egyetem kutatóinak legfrissebb jelentése szerint gyors javulást mutatott azoknak a koronavírusos betegeknek az állapota, akiket a Gilead Sciences remdesivir nevű készítményével kezeltek a klinikai tesztjük során. Az érintett teszten 125 beteg vett részt, és a lázas és légzőszervi problémákkal küzdő betegek közül csaknem mindegyik felépült egy héten belül – írja a Statnews.

A 125 vizsgált betegből 113 súlyos tüneteket produkált, voltak köztük olyanok, akik lélegeztetőgépen voltak. Mindegyikük naponta infúzióban kapta meg a gyógyszert a chicagói egyetem által felügyelt teszt során, és volt köztük olyan, akit már egy nap elteltével levehettek a lélegeztetőről. Többségüket már 6 nap után kiengedhették a kórházból, az eredetileg 10 naposra tervezett terápiát csak mindössze 3 betegnél kellett alkalmazni .

Az eredmények ígéretesek, de még várni kell a többi klinikai teszt adataira is, amelyeket a világ több pontján végeznek.

A készítményt eredetileg az ebola kezelésére fejlesztette a Gilead, de az ellen nem bizonyult kiemelkedően hatékonynak. Jelenleg folyik egy teszt 2400 súlyos állapotú beteg részvételével, valamint egy 1600 fős, mérsékelten beteg csoporton is tesztelik a remdesivirt. Jellemzően 5 és 10 napos kezelést alkalmaznak. Márciusban kezdődtek a klinikai tesztek és várhatóan májusban értékelik majd ki az eredményeket. Közben Kínában viszont a héten két klinikai tesztet is felfüggesztettek, mivel már nem volt elég páciens.

A Gilead már januárban elkezdte felpörgetni a készítmény gyártását, és tervei szerint 500 ezer adagnyi gyógyszer áll majd bevetésre készen októberre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!