Európa legnagyobbjait verték meg magyar hallgatók – és még közel sincs vége

Infostart
2017. március 20. 18:07
Olajipari, az olajkutatásról szóló versenyben lettek legjobbak az ELTE diákjai, és egész Európát képviselhetik majd egy különleges amerikai versenyen.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem geológus csapata nyerte meg a kőolajföldtani világverseny európai selejtezőjét múlt hétvégén Prágában, így Európát az ELTE fogja képviselni az Egyesült Államokban rendezett döntőn – mondta az InfoRádiónak Csicsák Pál geológushallgató, aki a tavalyi csapat tagja volt, idén pedig a magyar indulók felkészítője volt.

A geológushallgató elmondta, hogy tavaly a legnevesebb 18, idén 20 egyetem küldött ötfős csapatokat a világméretű verseny európai fordulójára, amely mind közül a legerősebb, mivel itt indul a legtöbb csapat.

A neves kőolajföldtani világversenyen egy esettanulmányt kell a versenyzőknek megoldaniuk.

„A csapat kap egy területet a világ egy pontján – ez idén Észak-Norvégia volt –, és kap hozzá egy hatalmas adatcsomagot, amit egyedül fel kell dolgozniuk, ki kell értékelniük, és értelmezniük kell, a végén pedig egy kutatási tervet és eredményeket kell letenni az asztalra” - mondta a geológushallgató.

Hozzátette, hogy ez részben fiktív feladat, mivel a végén nem történik meg a valóságban a fúrás, de

a diákoknak mindent ugyanúgy kell elkészíteniük, mint amikor majd élesben teszik ezt egy olajcégnél,

úgy, ahogy azt az olajiparban elvárják majd tőlük.

„A zsűriben a világ legnagyobb olajcégeinek képviselői ülnek, akiket a feladat végén egy 25 perces angol nyelvű prezentációban kell meggyőzni arról, hogy az övék a legjobb és a szakmailag legmegalapozottabb terv” - közölte Csicsák Pál.

A versenyzők feladata az, hogy

kidolgozzák, hol érdemes kutatni az olaj után,

megindokolják a javaslatukat, és kifejtsék, hogy mi alapján feltételezik azt, hogy azon a ponton lesz bármiféle nyersanyag.

Az ELTE szerint az a győzelem, amit most a magyar csapat elért, felér azzal, mint ha a labdarúgó Európa-bajnokságot nyerte volna meg a focicsapat.

„A pontjaik alapján látszik, hogy a magyar csapat sokkal szakspecifikusabban erre a területre koncentrál, mint versenytársai” - véli a csapat felkészítője.

Kiemelte, hogy

itt ráadásul olyan egyetemek versenyeznek az ELTE ellen, ahol egyetlen egyetem éves költségvetése több, mint a teljes magyar felsőoktatásé.

Az ELTE csapata bekerült a világdöntőbe, és az európai régiót fogja képviselni április 1-jén Houstonban, ahol a világ 12 legjobb csapata mérettetik meg.

„Az év legnagyobb nemzetközi szénhidrogén-földtani konferenciájának nulladik napján lesz a világdöntő, ahol szintén a legnagyobb világcégek delegáltjai fogják hallgatni őket” - közölte a geológus hallgató.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Európa legnagyobbjait verték meg magyar hallgatók – és még közel sincs vége
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást