eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Elmondták, mikorra és hogyan javulhatnak a Pisa-eredmények

A gyerekek szövegértésének fejlesztése lehet a legfontosabb cél a következő évekre. A többi között erről is beszéltek a szakértők a Magyar Tudományos Akadémia Pisa-felmérésről szóló konferenciáján.

Természetes jelenségnek nevezte az oktatási rendszer és a tantárgyi programok tudományos indíttatású korrekcióját az MTA elnöke. Lovász László szerint a mai oktatás egyik fő problémája, hogy a gyakran száraznak tűnő anyagot hogyan lehet úgy érdekessé tenni, hogy meg is értsék a diákok.

„A javulásnak nagyon különböző összetevői vannak, ezek egy része szervezeti, anyagi, a társadalom helyi közösségeit érinti. Az akadémia a hosszú távú fejlesztéshez, illetve az egész oktatás állandó karbantartásához tudja megadni a tudományos alapokat.”

Korom Erzsébet, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense fontosnak tartja az eddigi felmérések átfogó elemzését. És hangsúlyozta, a Pisa-felmérés eredményeit javító intézkedések hatása

5-10 éven belül mutathat érdemi javulást.

„Fontos megnézni, hol vagyunk relatíve, önmagunkhoz képest jók, hol kellene mindenképpen javítani, és hogy mit mondanak a kutatások, milyen kutatási eredmények érhetők el mostanában a gyerekek fejlődéséről, a tanulási folyamatokról, az azt befolyásoló tényezőkről, az iskolarendszerről.”

Csapó Benő, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára arról beszélt, hogy az oktatásra fordított költségek növelése egy bizonyos szint után önmagában nem javítja a teljesítményt, de mivel itthon ezt a szintet nem biztosítja a rendszer, nagy szerepe van annak, hogy milyen módon használják fel a rendelkezésre álló forrást.

„Nagyon sokat romlott a szövegértés.

Annak pedig minden más területre is hatása van. Ha valami fontos feladatot jelölhetünk a mostani vizsgálatok alapján, akkor az a romló szövegértési tendenciák megfordítása lehet.”

Csíkos Csaba, az ELTE egyetemi docense egy fontos részletre is felhívta a figyelmet.

„A családi, kulturális háttér szerinti legrosszabb helyzetben lévő, 10-20 százaléknyi tanuló húzza le az eredményeket,

a többiek az OECD-országok átlagához képest versenyképesebb eredményt nyújtottak.”

A konferencián jelen volt az oktatásért felelős államtitkár is. Palkovics László az InfoRádiónak beszélt néhány konkrét változtatni valóról.

„Olyan módszertant kell biztosítani a tanárok számára, hogy alkalmazhatóbb tudást eredményezően oktathassanak. Legyen több digitális eszköz az osztálytermekben, felszereltek legyenek a kémia laboratóriumok, legyen elég kémcső, vegyszer. Biológiából meg tudjunk mutatni, hogyan kell egy kisállatot felboncolni. Egy gyakorlókertben élőben meg lehessen nézni, hogy néznek ki a könyvben látott növények. Ezeket a módszertanokat erősíteni kell, és meg kell nézni, milyen formában, hogyan akarjuk oktatni.”

Palkovics László fontosnak nevezte a kötelező óvodáztatás bevezetését, emellett megfontolandónak tartja a matematika és a természettudományos órák számának növelését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×