Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

Hivatalosan is megkezdődött a 24. téli olimpia Pekingben

Infostart
2022. február 4. 14:59
Brahms Magyar táncok dallamaira érkezett a Madárfészekbe a magyar csapat.

A kínai szervezők mindent megtettek azért, hogy emlékezetes megnyitóval kezdődjön a 24. téli olimpia.

A kínai zászló ötletes behozatala után a lelkes nézők énekszóval kísérték a nemzeti himnuszt, amelyet – maszkját le nem véve – az ország államfője, Hszi Csin-ping is énekelt. Bár

azt ígérték, hogy visszafogottabb lesz a megnyitó, mint a 2008-as, nyári játékok előtti, inkább azt lehetne mondani, másmilyen volt.

Akkor rengeteg szereplője volt a gálának, most – talán a koronavírus-járvány miatt is – sokkal kevesebbet vonultattak fel, de nagyobb szerepet kapott a digitalizáció, a technikai elemek, a látvány. Egyébként a gála rendezője ugyanaz volt, mint 2008-ban: Csang Ji-mou.

Különösen látványos volt, ahogyan egy jégtömbből kiemelkedett az olimpiai ötkarika. Vagy az az elgondolás, hogy a jégtömbre gravírozást imitálva, felvitték a korábbi téli olimpiai helyszínek nevét.

A bevezetőnek mondható negyedóra után megkezdődött a 91 résztvevő ország bevonulása, az olimpia hagyományainak megfelelően a görög küldöttség lépett be elsőként a Madárfészek stadionba.

Miután a rendező ország által meghatározott, általában alfabetikus sorrendben érkeznek a küldöttségek, Törökország, Málta és Madagaszkár volt a következők sorrendje.

Külön vonult a tajvani küldöttség, azaz nem Kína részeként,

éppen olyan nagy tapsot kapott, mint a hongkongi minidelegáció, amely ugyancsak önálló csapatot alkot.

A nagyon elegáns irániak után vonult be a magyar küldöttség, Brahms Magyar táncok dallamaira érkezett a stadionba, magyar idő szerint 13.40-kor.

Kékesi Márton és Tóth Zita, két alpesi síző hozta a Xiōngyálì, kínai karakterekkel 匈牙利 volt a kis hópehelyre írva.

Körülbelül egy órán keresztül vonultak a résztvevők, utolsóként a rendező ország, Kína sportolói.

Magyar idő szerint délután 3 óra előtt Thomas Bach NOB-elnök beszélt röviden, majd a kínai elnök bejelentette, megkezdődött a téli olimpia; felvonták az olimpiai lobogót - ennek érintésével olvasta fel két kínai sportoló a coubertin-i olimpiai esküt -, kínai gyerekek pedig elénekelték a kíséret nélküli olimpiai himnuszt.

Az olimpiai láng egy hópihét ábrázoló szerkezet közepén kap helyet, de a környezetkímélet jegyében egyetlen fáklya fog égni az olimpia két hete alatt.