Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Piroschka Van De Wouw / POOL

Nyolcaddöntő Budapesten, politikai felhangokkal

Infostart
2021. június 27. 13:02
Este hat órától rendezik a labdarúgó-Eb utolsó budapesti mérkőzését: az eddig minden mérkőzését megnyerő holland csapat a csehekkel találkozik.

Még a Kicker sportmagazin is hírt adott arról, hogy „a holland szurkolók tiszteletére fényshow-t rendeztek Budapest egyes részein.

A KNVB, a holland labdarúgó-szövetség és a holland csapat támogatóinak kezdeményezésére narancssárga színbe borult a belváros néhány pontja. Körülbelül 7000 holland szurkolót várnak a magyar fővárosba a ma esti, Csehország elleni mérkőzésre”. A Kicker megjegyzi még: ismert szokás, hogy a holland labdarúgó-válogatott minden fontos mérkőzése előtt narancssárgára színezik az utcákat.

Ha már a színeknél tartunk, Georginio Wijnaldum, az Oranje a tornán már háromgólos csapatkapitánya előre jelezte, hogy szívárványszínű, OneLove feliratos karszalagot fog viselni, tiltakozásul az Európa-szerte visszhangot kapott magyar pedofilellenes törvény ellen. Ugyanakkor a The Guardian idézte nyilatkozatát, amely szerint

„nem csak Magyarország ellen van ez a lépés. A karszalag sokat jelent, mert a sokszínűség mellett állunk ki

- az egy szerelem azt jelenti, hogy mindenki ennek része, és mindenkinek szabadnak kell lennie, annak lennie, aki valójában.”

A nyáron a Liverpooltól a Paris Saint-Germainhez igazolt támadó középpályás azt is közölte, hogy abban az esetben, ha bármiféle rasszista megnyilvánulást észlel majd, levonul a pályáról. Vélhetően az a nyilatkozat is szerepet játszott Csányi Sándornak, az MLSZ elnökének a szurkolókhoz intézett felhívásában.

Ami a mérkőzést illeti, a fogadóirodák szerint az Oranje az esélyesebb. A csapat 2021-ben eddig

még az elveszített mérkőzésein is legalább két gólt szerzett,

kitűnő góllövő formában van. A csoportszakaszban minden más csapatnál több gólt szerzett.

A mérkőzés bizonyos értelemben a visszavágás lehetőségét is megadja a hollandoknak: a 2016-os Európa-bajnokságon való részvételtől éppen a csehek ütötték el őket, miután Amszterdamban 3-2-re, Prágában 2-1-re nyertek.

Frank de Boer a Stekelenburg – Dumfries, De Vrij, De Ligt, Blind, Van Aanholt védőötöst tervezi, Frenkie de Jong, Wijnaldum, és a fiatal Graverberch alkotja majd a középpályás, Memphis Depay és Malen pedig a csatársort.

A csehek hangulatát jól jellemzi a korábbi klasszis csatár, Jan Koller véleménye, aki azt felelte az esélyeket firtató kérdésre a Blesk című bulvárlapnak:

„Inkább a szívemre, mint az eszemre hallgatok, amikor azt mondom, továbbjutunk, mégpedig tizenegyespárbajban.” Mindazonáltal a Blesk által megkérdezett öt korábbi játékos (Kolleren kívül Marek Jankulovski, Ivan Hasek, Horst Siegl, Jiri Novotny) közül egyedül Siegl tippelt holland továbbjutásra – a többiek is a szívükre hallgattak.

Jaroslav Silhavy, a csehek szövetségi kapitánya a Vaclik – Coufal, Celustka, Kalas, Kaderabek – Soucek, Holes – Masopust, Barák, Jankto – Schick tizenegyet tervezi, két fontos hiányzója Darida és az eltiltott Boril.

A cseh sajtó megjegyzi, hogy a válogatottnak volt alkalma jól felkészülni a hollandokból, mert Silhavy egyik segítője, Tomás Galasek, a korábbi válogatott futballista, az Ajax egykori csapatkapitánya, aki tíz éven keresztül futballozott Hollandiában, kiválóan ismeri az ottani labdarúgást.