Nyitókép: MTI/AP/Peter Dejong

Új eszköz teszi még látványosabbá a Forma–1-es közvetítéseket – videó

Infostart
2024. augusztus 26. 17:22
A giroszkópos kamerát kifejezetten a zandvoorti versenypálya eltúlzott dőlésszögeinek kiemelésére tervezték, de nem mindenkinek nyerte el a tetszését.

A Forma–1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media 2022 óta teszteli a giroszkópos kamerarendszert, amelyet kifejezetten a zandvoorti versenypálya eltúlzott dőlésszögeinek kiemelésére terveztek. A giroszkóp a szögelfordulás és szögsebesség mérésére szolgáló eszköz. A jellegzetes, döntött kanyarokkal rendelkező hollandiai aszfaltcsíkon már tavaly is használták a giro kamerát, de akkor még nem tudták közvetíteni az általa felvett képet – írja a hirado.hu a The Verge beszámolója alapján.

A múlt hétvégi Holland Nagydíjon viszont már jól működött a Lando Norris sisakja mögött rögzített giroszkópos kamerarendszer, és az edzéseken készült felvételek elnyerték a rajongók egy részének tetszését. Sokan gondolják úgy, hogy

minden autóban kellene lennie ilyen kamerának, mert a segítségével nagyon jól be lehet látni a pályát.

Mások viszont úgy vélik, a giro kamera rontja a sebességérzetet, sőt egyes vélemények szerint a horizontot elforgató kamerakép akár tengeri betegséget is okozhat.

Dino Leone, a Forma–1 fedélzeti kamerákért felelős vezetője egy videóinterjúban elmondta: az eszközön állítható a giroszkóphatás az edzések, illetve a versenyek közben, így növelni és csökkenteni is lehet azt. Néhány 2023-as versenyen – például Brazíliában és Japánban – már használták a giroszkópos kamerát, és azt tervezik, hogy idén még gyakrabban fogják bevetni.

A vasárnapi Holland Nagydíjat Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte, a második helyen Max Verstappen, a Red Bull vb-címvédő holland pilótája végzett, míg a harmadik a monacói Charles Leclerc lett a Ferrari volánja mögött.