Nyitókép: MTI/EPA/Srdjan Suki

Szomorú dolgot mondott Ross Brawn Michael Schumacherről

Infostart
2024. január 5. 05:30
Az egykori technikai igazgató és csapatfőnök szerint a hétszeres világbajnok túl korán szállt ki a Forma–1-ből.

Szerdán volt Michael Schumacher 55. születésnapja, és nem sokkal korábban volt a tizedik évfordulója annak, hogy a Forma–1 legendája súlyos, maradandó agysérüléssel járó síbalesetet szenvedett.

A születésnapján elhalmozták jókívánságokkal a rajongók a nyilvánosság elől elzártan élő hétszeres világbajnokot, de róla beszélt a Forma–1 egyik meghatározó alakja, Ross Brawn is – írja a vezess.hu.

Schumacher 1991-ben a Jordannél mutatkozott be a Forma–1-ben, és 1994-ben, majd 1995-ben a Benettonnal szerzett világbajnoki címet. 1996-ra igazolt a Ferrarihoz, ahol aztán 2000-től 2004-ig zsinórban öt bajnokságot nyert. 2006 végén visszavonult, ám 2010-ben, a Scuderiánál korábban technikai igazgatóként dolgozó Ross Brawn hívására visszatért, hogy a Mercedes vadonatúj gyári csapatánál vezessen. Az építkezés évei nem hoztak túl sok sikert számára, 2012 végén végleg búcsút intett a Forma–1-nek, majd alig egy év elteltével megtörtént a szörnyű baleset.

A Mercedes első csapatfőnökeként dolgozó Brawn most arról beszélt, hogy Schumacher túl korán szállt ki, ha egy kicsit tovább marad, újra bajnok is lehetett volna.

„Egyre egyértelműbb számomra, hogy a kelleténél korábban akasztotta szögre a sisakot. 2010 és 2012 között ő hintette el a Mercedes sikereinek magvait. Látva, hogy a Michaeléhez hasonló korban járó Fernando Alonso világklasszis teljesítményre képes negyven felett, ha Michael aktív marad, 2014-ben világbajnok lehetett volna” – magyarázta Brawn a német Auto Bildnek.

Az angol szakember hozzátette, hogy szerinte a sajnálatos baleset nélkül Schumacher a mai napig komoly tényező lenne az F1 világában: „Nagyon is el tudom képzelni, hogy Michael csapatot vezetne. Már a mercedeses időkben szóba került, hogy később résztulajdonosként is beszállhatna. Az első lépcső meg is valósult: 2013-ban márkanagykövetként tevékenykedett.”