Nyitókép: Aniko Kovacs/World Aquatics

Drámai végjáték után vb-döntős a férfi vízilabda-válogatott

Infostart
2023. július 27. 12:37
A magyar férfi vízilabda-válogatott az utolsó másodpercben lőtt góllal 12-11-re legyőzte a spanyolokat a Japánban zajló világbajnokság elődöntőjében. Ezzel megszerezte az olimpiai kvótát is.

A magyar szövetségi kapitány a találkozó előtt húzott egy váratlant, ugyanis Pohl Zoltán helyére a 20 esztendős Vigvári Vincét nevezte, aki eddig csak az argentinok elleni, tét nélküli csoportmeccsen kapott lehetőséget. A másik kimaradó Vigvári Vendel volt.

Varga Zsolt csapata a mérkőzés elején tartotta a lépést a dél-európaiakkal, az első negyed döntetlennel (3-3) zárult, a következő játékrészben azonban már inkább a spanyolok akarata érvényesült, és elhúztak két góllal.

A folytatásban sem változott sokat a játék képe, a harmadik negyedben már 7-4-re is vezettek a spanyolok. A magyar válogatott megpróbált felzárkózni, és szorosabbá tenni az eredményt, a vezetést azonban egyszer sem tudta átvenni. Szűk két perccel a vége előtt 11-11 volt az eredmény.

A magyar csapat az utolsó pillanatban lőtte be a győztes gólt:

Varga Zsolt időkérését követően az elődöntős mérkőzés utolsó másodpercében Manhercz Krisztián ellőtte éles szögből a labdát, amely Aguirre hóna alatt valahogy becsúszott az ellenfél kapujába.

A magyar válogatott mostani győzelmének is köszönhetően nagy világversenyen 1998 óta őrzi veretlenségét a spanyolokkal szemben.

A magyarok a szombati döntőben a szerbeket hat góllal legyőző Görögországgal játszanak. A két finalista kiharcolta a részvételt a jövő évi, párizsi olimpiai játékokra.

Vizes világbajnokság, Fukuoka, férfi vízilabdatorna, elődöntő:

Magyarország-Spanyolország 12-11 (3-3, 1-3, 3-2, 5-3)

Gólszerzők: Manhercz Krisztián 3, Zalánki Gergő, Jansik Szilárd 2-2, Vigvári Vince, Varga Dénes, Angyal Dániel, Német Toni, Vámos Márton 1-1, illetve Sanahuja, Munarriz, Perrone 2-2, Larumbe, Bustos, De Toro Dominguez, Cabanas, Mallarach 1-1

A magyar férfi vízilabda-válogatott eddig háromszor nyert világbajnoki címet: 1973-ban, 2003-ban és 2013-ban.