Nyitókép: MTI/AP/Ri Dzsin Man

Forradalmi újítás jön a Premier League-ben – a játékosok védelmében

Infostart
2022. december 22. 13:44
A következő szezonban vezethetik be az agysérülések kiküszöbölésére született változtatást.

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság levélben kérte a nemzetközi szabályalkotó testületet, hogy jövő nyártól ideiglenes cseréket küldhessenek pályára abban az esetben, ha egy játékos fejsérülést szenvedne a meccs közben.

Eddig csak véglegesen lehetett lecserélni a játékosokat ilyen esetben is, ami az agysérülésekkel foglalkozó szervezetek rosszallását váltotta ki a The Guardian cikke szerint.

Az angol bajnokság karácsony után folytatódik hathetes szünetet követően, melyre a világbajnokság miatt volt szükség. A folytatást megelőzően jelentették be a változtatási szándékot – és ezt is kiemelték, hogy

nem tervezik átvenni a Katarban jellemző hosszú hosszabbítások szokását.

Az angol szövetség szerint mindenképp pozitív hatása lesz a fejelés utáni ideiglenes cserének: ez több időt ad az orvosi személyzetnek arra, hogy felmérje, mekkora kárt okozhatott az eset a játékosoknak. Az orvosok is egyetértenek, így több idejük marad ugyanis tesztek elvégzésére a pályán kívül. Ha feltételezik az agyrázkódást a sérült játékosnál, akkor az ideiglenes cserejátékos marad a pályán.

A Premier League az amerikai és a francia ligával közösen tervezi benyújtani a változtatási kérelmet, melyet az agysérülések megelőzésével foglalkozó szervezetek is támogatnak.

A változtatások közt tervezik azt is, hogy

az időhúzást csökkentsék:

az ilyen jellegű tevékenységekért extra hosszabbítási időt számítanának be, viszont a FIFA katari módszerét nem követik, a gólörömökért nem járna extra hosszabbítás.