Nyitókép: MTI/EPA/Andre Pichette

Szakértői visszhang - A Ferrari elképesztő hibákat vétett, Verstappen világbajnok lehet

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2022. augusztus 1. 11:52
A nyári szünet előtt 80 pontosra duzzadt a címvédő Max Verstappen előnye a Forma-1-es világbajnokságon a vasárnapi Magyar Nagydíj után. Ezzel talán már el is dőlt az egyéni cím sora - vélekedett az InfoRádiónak a Racingline.hu főszerkesztője.

A Hungaroring tényleg egy lesajnált pálya volt, "Miki egér", illetve gokartpályának titulálták - kezdte értékelését a Racingline.hu főszerkesztője a vasárnapi F1-es Magyar Nagydíj után, amelyet Max Verstappen (Red Bull) nyert a Mercedesek, Lewis Hamiltons és George Russel előtt. Vámosi Péter ezzel szemben úgy látja, hogy a magyar pályán évek óta meglepetések születnek: vagy friss győztest avatunk, mint tavaly Esteban Ocont, vagy valaki élete első pole pozícióját szerzi meg, mint szombaton George Russel.

A szakértő szerint a vasárnapi futamon kicsit úgy tűnt, mintha Max Verstappennek és a Red Bullnak senki nem okozhatna meglepetést.

A Ferrari elképesztő taktikai hibákat vétett,

a többieknek meg nem jött ki a lépés. Az biztos, hogy a Red Bull-osok nyugodtan pihenhetnek egy hónapot, hiszen a 80 pont óriási előny, és ezzel talán már el is dőlt az egyéni világbajnoki cím sorsa - hangoztatta a szakújságíró.

Vámosi Péternek az a véleménye, hogy ha ezen a helyzeten még fordítani akarna a Ferrari, akkor náluk komoly változásokra lenne szükség. Egészen pontosan arra, hogy ne olasz menedzsmentje legyen a csapatnak. A Ferrarinak ugyanis - leszámítva egy-két sikert 2007 óta - nem volt világbajnoka. Sőt, szerinte kis túlzással még azt a világbajnoki címet is Michael Schumacher rakta össze nekik. Azt az autót hagyta ott Kimi Räikkönennek, aminek a fejlesztéséhez bőven volt köze - emlékeztetett a szakújságíró. Ezen kívül akkor még Jean Todt és Ross Brawn irányították a maranellói csapatot.

Vámosi Péter azt mondta, hogy ő kimondottan sajnálja a Ferrari rajongóit, hiszen az olasz csapat tényleg a legjobb autót csinálta meg erre a szezonra. Ennek dacára már attól kell tartaniuk, hogy még a nem túl gyors, ám nagyon stabil Mercedes is megveri őket. Szerinte

ideje, hogy megint fejek hulljanak Maranellóban.

A már említett Mercedesszel kapcsolatban úgy látja, hogy Lewis Hamilton már a kezdetek óta élvezi és szereti a magyar pályát. Ennek is köszönhette második helyét, ami sokkal inkább az ő személyes sikere, mint a Mercedesé.

Vámosi Péter arról is beszélt, hogy a hírek szerint Sebastian Vettel után esetleg Lewis Hamilton is otthagyja a versenyzést. Mindenesetre Hamilton második helyezése remek teljesítmény volt, ami némi bizakodásra is okot adhat a csapatánál, nem úgy, mint a Ferrarinál.

Érintve azt a kellemetlen nézeteltérést, amely a helyi rendezők és egy angol fotós között alaklult ki, Vámosi Péter úgy vélekedett:

mindkét félnek, sőt még talán másoknak is el kellene gondolkodniuk a viselkedésükön.

Elfogadhatatlannak tartotta ugyanis, hogy az egyik tábor rajongói egy másik versenyző reklámanyagait égessék el, vagy lányok trikóját húzzák fel, csak azért, mert nem a kedvencük neve vagy képe látható rajta. Mint mondta, a Forma-1 megújulása, és ezzel az óriásira, 290 ezresre duzzadt nézőszám sajnos "olyan embereket is a sportág közelébe hozott, akik nem ide valók".

Ez ellen felszólal úgy az FIA, mint a Forma-1-es csapatok, versenyzők. De tenni is kellene valamit, mert "a duma kevés" - hangoztatta az InfoRádiónak Vámosi Péter, a Racingline.hu főszerkesztője.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A Ferrari elképesztő hibákat vétett - Verstappen világbajnok lehet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
F1 Magyar Nagydíj - Kiss Norbert elemez (DOMANITS.ANDRAS)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást