Nyitókép: Illyés Tibor

Sós Csaba: Hosszú Katinka Tokió előtt is megteheti, amit Rio előtt

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2021. május 21. 11:45
Sós Csaba a budapesti úszó-Eb 4. versenynapját értékelve az InfoRádiónak úgy fogalmazott, 200 pillangón az lesz, amit a háromszoros olimpiai bajnok úszónő szeretne. Cseh Lászlótól pedig 4-5 éve nem látott olyat, mint csütörtökön 200 vegyesen.

Kettős magyar sikert hozott a női 200 méteres pillangóúszás a budapesti Európa-bajnokságon. A világbajnok Kapás Boglárka egyéni csúccsal és nagy fölénnyel nyert, míg a háromszoros olimpiai aranyérmes Hosszú Katinka a második helyen csapott célba.

"Pont annyira volt szemet gyönyörködtető Kapás Boglárka úszása nekem, mint a szurkolóknak. Magabiztos, szép úszás volt, és élete legjobbját úszta. Jobbat, mint amikor világbajnok lett. Öröm volt nézni" – ecsetelte az InfoRádiónak a budapesti úszó-Eb negyedik versenynapjának legfontosabb eseményét Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya.

Azt is elmondta, mire lehet képes a friss Európa-bajnok a nyári olimpián a tengerentúli ellenfelekkel szemben.

"Látszik már, hisz ízig-vérig versenyző. Már korán ott volt a mezőny elején, a második százon el is ment,

ha még jobban megszorították volna, még gyorsabb lett volna"

– jelezte a kapitány, és Hosszú Katinka ezüstérmét ugyanebben a számban szintén értékelte.

"Körülbelül erre számítottam, a 400 vegyes alapján már látszott, hogy a legjobbjához képest körülbelül itt tart most. De ezt most már stabilan hozza, kiélezett helyzetben, többször úszva, és még van két hónap Tokióig; ha azt nézzük, hogy mennyit javult az országos bajnokság óta, akkor csak bizakodó lehetek" – mondta.

Az olimpián ugyanakkor üti egymást a 200 pillangó és a 200 vegyes, ami miatt lehet tartani attól, hogy megismétlődik, ami 2016-ban volt az olimpián, hogy

a fontosabb számért az utolsó pillanatban visszalép a 200 pillangótól, elvéve a lehetőséget mástól

(Jakabos Zsuzsanna), akinek olimpiai szintideje van.

Ezzel kapcsolatban is egyértelműen fogalmazott Sós Csaba.

"Belefér a kettő, határozottan. Korábban sorozatban úszott, amikor kiváló formában volt, neki nem volt gond, hogy egymás után úszott egy középdöntőt és egy döntőt. Nyilván az olimpia olimpia, helyes döntést fog hozni" – utalt arra, hogy május végén derül ki, Hosszú Katinka "viszi-e" a 200 pillangót, vagy átadja-e a helyét másnak.

Férfi 200 vegyesen a keddi döntőben Cseh László 0,4 másodpercet javított középdöntős idejéhez képest, Kós Hubert viszont nem tudott javítani középdöntős idején, a junior világcsúcson.

"Cseh Lacinál 4-5 éve nem láttam ilyet, hogy 36 órán belül háromszor le tudja úszni a számát úgy, hogy a szórás 5 tizedmásodpercen belül van, és a döntőben a legjobb. Nyilván ez egy komoly emberi teljesítmény is volt. Kós Hubert egy nagyon tehetséges és fiatal versenyző, neki ez élete első felnőtt világversenye, először van abban a helyzetben, hogy háromszor kell leúsznia egy számot; a középdöntőben elvitte a hév. Ezt edzésen nem lehet gyakorolni, csak ilyen kiélezett szituációban. Megértem, hogy csalódott, a középdöntős idejével bronzérmes lett volna" – magyarázta Sós Csaba, aki szerint jó lesz megjegyezni Kós nevét, "sok érmet fognak még a nyakába akasztani".

Az Eb-nek több mint a fele lement, de vannak még esélyek, Sós Csaba szerint ilyen

  • 50 pillangón Szabó Szebasztián
  • 200 gyorson és 100 pillangón Milák Kristóf
  • 1500 gyorson Mihályvári-Farkas Viktória és Késely Ajna
  • 200 vegyesen Hosszú Katinka
  • 400 vegyesen Verrasztó Dávid
  • 200 háton Bernek Péter és Telegdy Ádám

"Tehát még az sem biztos, hogy az érmek felén túl vagyunk" – jegyezte meg a kapitány.

A pénteki magyar program ITT.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Úszó-Eb, 4. nap - Sós Csaba
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást