Nyitókép: MTI/EPA/Igor Kovalenko

Tételesen cáfolta a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség az ARD több vádját

Infostart / MTI
2020. január 6. 18:35
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) kategorikusan visszautasítja a vádakat, amelyeket az ARD német közszolgálati televíziós csatorna fogalmazott meg vasárnap sugárzott dokumentumfilmjében. Korábban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) figyelmeztetést küldött az IWF-nek, és jelezte, hogy akár a tokiói olimpiát is bukhatja számos versenyző.

A budapesti székhelyű szervezet szerint a műsorban bizonyítatlan és nagyon súlyos vádak hangzottak el az IWF elnöke ellen, amelyek minden alapot nélkülöznek, és amelyeket a szövetség kategorikusan visszautasít.

Az IWF bekérte a műsor angol nyelvű átiratát és a kutatási anyagokat, s jelenleg ezekre vár, hogy megfelelően tudja az elhangzottakat analizálni és azokra hiteles választ tudjon adni. Az IWF ezeket a gyanúsítgatásokat igen komolyan veszi, és amennyiben arra szükség van, független, külső segítséget fog igénybe venni az ügyek kinyomozásához - hangsúlyozta a nemzetközi szövetség.

Több ponton azonban már most tételes cáfolat, illetve konkrét lépés jelent meg a szövetség honlapján.Az IWF a thai versenyzők körében feltárt kiterjedt doppingolási ügyben a versenyeken levett, eredetileg negatív mintákat is újabb analízisnek veti alá. Emellett a szövetség azonnal megkereste a thai tagszervezetet.

Az állásfoglalás kitért a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) származó olimpiai tv-bevételek állítólagos hűtlen kezelésének kérdésére is. Ez alapján 2009 és 2011 között az IWF pontosan ugyanezt a vádat már megkapta ugyanazoktól a sportvezetőktől, akik a műsorban nyilatkoztak erről. Az ügyet akkor az IWF elnöksége megtárgyalta, és a NOB etikai bizottságának egy kimerítő dokumentum-csomagot adott be felülvizsgálatra. Végül megállapítást nyert, hogy az elnök és az elnökség mindenben az IWF alapszabályának megfelelően járt el; valamennyi olimpiai tv-bevétel le lett könyvelve az elnökség teljes tudtával az IWF svájci bankszámláira, amelyek közül egyik sem titkos.

"Egyetlen cent sem hiányzik az IWF pénzéből" - írta a szövetség.


A doppingbüntetések elszámolásával kapcsolatos ARD-vádra a szövetség úgy reagált, hogy voltak és mind a mai napig vannak olyan, pénzbüntetésre ítélt nemzeti szövetségek, amelyek országából nem lehet valutát bankátutalással fizetni (pl. Üzbegisztán, Irán). Az ő esetükben kivételesen el kellett fogadni a készpénzfizetést. Ám kivétel nélkül mindegyik pénzösszeg az IWF bankszámlájára lett befizetve és lekönyvelve. Ezt bárki ellenőrizheti, az adatokat az IWF által alkalmazott nemzetközi auditor cég, a KPMG is rendszeresen ellenőrizte és rendben találta.

Saját doppingellenes tevékenységére kitérve a nemzetközi szövetség leszögezte: az IWF mindenkor a WADA-kódexnek megfelelően működött és működik jelenleg is. Az állásfoglalásban ugyanakkor az is szerepel, hogy nem fair a mai követelményeket számon kérni a tíz évvel ezelőtti intézkedések és szabályok végrehajtásánál. Az IWF folyamatosan fejlesztette és magasabb szintre emelte doppingellenőrző programját és azt az utóbbi pár évben még jobban szigorította és intenzívebbé tette - áll a közleményben.

A szövetség a film további téves közléseire is felhívja a figyelmet, így megerősíti a Magyar Antidoppping Csoport (MACS) közleményének állítását, amely szerint a 24 pozitív doppingesettel zárt houstoni vb-n az amerikai és a magyar doppingellenes szervezet együtt dolgozott, holott az ARD anyagában az hangzott el, hogy a MACS nem vett részt a 2015 novemberében rendezett eseményen. (Tiszeker Ágnes ügyvezető igazgató már hétfőn reggel visszautasította a szerinte csúsztásokra és hamis színben feltüntetett állításra épülő anyagot.)

A NOB állásfoglalása

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) előzőleg felszólította az IWF-et, hogy tisztázza a vádakat. Az ARD csatorna szerint korrupciós ügyek miatt indulhat büntetőeljárás az IWF elnökével, Aján Tamással szemben.

A NOB közölte, a doppingszabályok betartatásáért kizárólag a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felelős.

"A NOB teljes mértékben megbízik a WADA működésében, és elvárja, hogy az IWF egyszer s mindenkorra tisztázza magát a vádak alól.

A NOB a WADA-hoz fordul annak érdekében, hogy minden személy távol maradjon az olimpiától, aki érintett a doppingkódex elleni állítólagos vétségekben"

- áll a NOB közleményében.

A thai szál

A NOB egyúttal közölte, hogy felállított egy fegyelmi bizottságot, amely kivizsgálja a 2012-es londoni olimpián bronzérmes Rattikan Gulnoi beismerő vallomásának következményeit. A 26 éves thaiföldi súlyemelő azt állította, hogy 18 éves kora óta tiltott teljesítményfokozókat kapott.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) tíz thai súlyemelőt eltiltott a versenyzéstől, miután a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) legfrissebb jelentése alapján az esetükben tizenhét pozitív doppingeredmény született. Az érintettek 18 hónaptól 4 évig terjedő eltiltást kaptak - közölte hétfőn este az IWF. Ismertették, hogy a 2018-as világbajnokságon levett minták eredetileg nem eredményeztek lebukást, de egy új tesztelési módszernek köszönhetően - a sportolók biológiai útlevelének elemzése alapján - utóbb több teszt is pozitív lett. A thaiok nagyszámú doppingügye miatt az ország súlyemelői - köztük ifjúsági korúak - nem vehettek részt további versenyeken, beleértve a 2019-es világbajnokságot, amelyet Thaiföldön rendeztek. További következményként egyetlen thai versenyző sem indulhat olimpiai kvalifikációs viadalon, és az országot nem képviselheti súlyemelő a nyári tokiói olimpián sem. További újrateszteléseknek köszönhetően egy thai emelőről, aki aranyérmet nyert a 2018-as ifjúsági olimpián Buenos Airesben, bebizonyosodott, hogy megszegte a doppingszabályzatot, ezért szankcionálták. Az IWF emlékeztetett rá, hogy vasárnap a német ARD televíziós csatorna bemutatott egy visszavonult thai súlyemelőt, Rattikan Gulnoit, aki saját maga és más emelők doppingszokásairól vallott. Az eset miatt az IWF egyfelől a thai sportági szövetséghez fordult, másfelől felkérte az ARD-t, hogy "nyújtsa át a releváns anyagokat". Az IWF szerint "az anabolikus szerek széleskörű használata Thaiföldön szervezett és szisztematikus doppingolásra utalhat, mely túlmutat a szankcionált sportolókon. Az IWF kapcsolatba fog lépni a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA) és az ITA-val annak a megállapítására, hogy szükséges-e szélesebb körű nyomozás az ügyben."

A vád alapjául szolgáló film

Az ARD vasárnap dokumentumokra hivatkozva arról számolt be, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával. Eszerint

a 2008 és 2017 között olimpián és világbajnokságon érmes súlyemelők csaknem felét nem ellenőrizték a felkészülési időszakban, edzőtáborban.

A Német Súlyemelő Szövetség elnöke, Christian Baumgartner és Antonio Urso, az Európai Súlyemelő Szövetség olasz elnöke pénzügyi szabálytalanságokról is beszél a műsorban. Baumgartner szerint Aján Tamás az évtizedek során felépített egy rendszert, amely lehetővé tette a doppingolás eltitkolását. A 80 éves magyar sportdiplomata 1976 és 2000 között főtitkára volt az IWF-nek, azóta pedig az elnöke.

Aján Tamás az InfoRádiónak adott legutóbbi interjúban arról beszélt, hogy az IWF elnökségén belül is nagy küzdelmet kell folytatni a doppingellenes szigor fenntartásáért, van olyan tag, aki enyhítene a korábban hozott szankciókon és szabályokon.