Nyitókép: Kovács Tamás

Kemény Dénes: ez veszélyes!

Infostart / InfoRádió - Dzsubák Tamás
2019. augusztus 1. 20:45
A dél-koreai vizes világbajnokságon még 13 játékos alkotta a vízilabdacsapatokat, ugyanakkor jövőre, a tokiói olimpián már csak 11 játékos állhat a szövetségi kapitány rendelkezésére. A Magyar Vízilabda Szövetség korábbi elnöke szerint ez a szabálymódosítás több okból is veszélyes lehet.

Új szabályokkal játszanak a 2020-as tokiói olimpia vízilabdatornáján, így például a mostani vb 13 fős kerete helyett már csak 11 marad a felhasználható - és az olimpiai faluban lakó - játékosok létszáma.

"Az új létszám egy 2017-es kongresszusi döntés, rá egy évre, 2018 decemberében pedig a szabálymódosító javaslatokat fogadták el, ami gyorsította a játékot. Na most: több támadás van egy meccsen, mint eddig volt, ettől

nyilván nagyobb lett az esély a kiállítások összeszedésére és a játékosok elfáradására. Ha mindehhez kettővel kevesebb lesz a csere, akkor erre a kombinációról azt lehet mondani, hogy veszélyes"

- fogalmazott az InfoRádióban Kemény Dénes.

A korábbi sikerkapitány azt javasolta, hogy ha 11 fős lesz a keret, akkor ne csak egyszer és ne csak orvosi igazolással lehessen további két játékost becserélni a csapatba, hanem legalább kapust meccsről meccsre lehessen cserélni, vagy akár még meccs alatt is, ha megsérült. Hiszen ha csak egy kapust hív be a 11-be az edző, akkor egy marad, illetve ha kettőt kell behívni, akkor összesen 8 mezőnyjátékos áll rendelkezésre, ami 3 cserét jelent.

"Ez gáz"

- tette hozzá a Nemzetközi Úszószövetség edzői bizottságának alelnöke.

Az új szabályok következménye, hogy az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kapna a fizikai felkészítés, a hevesebb meccsritmus miatt pedig kevesebbet lehet pihenni.

"A negyedenként egy időkérés helyett pedig összesen kettő marad egész meccsre, továbbá rövidebb lesz a középső szünet is. Tehát sok minden hat afelé, hogy a játékosok elsavasodnak, a véleményes kiállítások pedig eldurvíthatják a mérkőzéseket, egy-egy nagy pofon pedig egész mérkőzéseket degenerálhat" - tette hozzá.

A FINA edzőbizottsági elnökeként a hátralévő egy évben még mindent megtesz Kemény Dénes a szabályok megmozgatásáért. Letettek az asztalra egy komplett csomagot, és ugyanígy

a szakmai bizottság és az orvosi rész is amellett van, hogy legalább a további két játékos egyike költözhessen be az olimpiai faluba,

és ha ez kapus lenne, akkor Kemény Dénes szerint részben meg lenne oldva a helyzet. Érti azt az érvet, hogy más csapatsportoknál sem lakhatnak a tartalékok az olimpiai faluban, de azt "fel kell fogniuk, hogy veszélybe sodródott a vízilabdázók egészsége" - nyomatékosította Kemény Dénes.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Vízilabda - Kemény Dénes a szabályváltozásokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást