Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Deutsch Tamás: A legek Maccabi Európa Játéka kezdődik Budapesten

Infostart
2019. július 30. 18:47
A verseny történetében soha ennyi ország nem képviseltette még magát a játékokon, és soha ennyi sportoló nem volt még részese a játékoknak - mondta az InfoRádiónak Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a játékok védnöki testületének vezetője. Mint mondta, a szervezők a sportversenyek mellett vallási és kulturális programokkal is készülnek. 

Magyarország örül annak és szeretettel fogadja, hogy a világ szinte minden pontjáról - hiszen hat Európán kívüli ország csapata indul a Maccabi Európa Játékokon - több ezer zsidó sportoló érkezik Budapestre - mondta a játékok megnyitója előtt nem sokkal az InfoRádiónak Deutsch Tamás.

A Hollandia - Nagy-Britannia labdarúgó-mérkőzés a 15. Maccabi Európa Játékokon a budapesti a Lantos Mihály Sporttelepen 2019. július 30-án. MTI/Czagány Balázs

Az MTK elnöke, a játékok védnöki testületének vezetője úgy látja, hogy a magyarok megbecsüléssel és szeretettel fogadják a versenyre érkezőket, és ennek a szeretetteljes fogadtatásnak a szimbóluma volt az a hétfői megbeszélés, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta mások mellett Motti Tichauert, az Európai Maccabi Szövetség elnökét, Jack Terpinst, a Maccabi World Union alelnökét, Deutsch Pétert, az MTK ügyvezető elnökét, Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökét és Jusztin Ádámot, a Maccabi VAC Hungary elnökét.

Az új Hidegkuti Nándor Stadionban tartandó kedd esti ünnepélyes megnyitóról Deutsch Tamás elmondta, a klasszikus sportesemények megnyitójához hasonlóan, a résztvevő 42 ország válogatottja a nemzeti lobogókkal bevonul a stadionba, ahol a játékok fővédnöke, Áder János köztársasági elnök köszönti őket. Ezt követően egy színes, a magyar és a magyar zsidó kultúrát bemutató műsor következik, majd Polgár Judit kétszeresen sakkolimpiai bajnok, a Maccabi Európa illetve a Maccabi Világjátékok sokszoros résztvevője meggyújtja a játékok lángját.

A legek Maccabi Európa Játéka lesz a budapesti- fogalmazott Deutsch Tamás, hiszen a verseny történetében soha ennyi ország még nem képviseltette magát a játékokon, és soha ennyi sportoló nem volt még részese a játékoknak - több mint 2300 versenyző utazott ide, ezzel a Maccabi Európa Játékok minden idők egyik legnagyobb magyarországi sporteseményévé válik.

Dárdai Pál, a magyar labdarúgó válogatott egykori szövetségi kapitánya, a Hertha BSC volt vezetőedzője meglátogatja a német csapatot a 15. Maccabi Európa Játékokon a budapesti a Lantos Mihály Sporttelepen 2019. július 30-án. MTI/Czagány Balázs

A szervezők a sportversenyek mellett vallási és kulturális programokkal is készülnek. A játékokhoz igazodva a Nemzeti Örökség Intézete eredeti állapotába helyezi vissza Magyarország első olimpiai bajnoka, Hajós Alfréd beton emlékművét a Kozma utcai izraelita temetőben, ahol szerdán adják át a síremléket. A játékok ideje alatt vetíti a Puskin mozi Szabó István A napfény íze című filmjét, valamint Kulcsár Krisztiánnal, a magyar olimpiai bizottság elnökével hallhatnak beszélgetést az érdeklődők.

A játékok központi versenyhelyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusa, valamint az Orczy-kert. A szervezők az Orczy-kertben kialakítanak egy „Maccabi falut”, ahol minden nap a díjátadást rendezik, de lesznek ott kiállítások, koncertek és filmvetítések is, csütörtök este például izraeli estet tartanak.

A szombatot váró istentisztelet Európa második legnagyobb zsinagógájában, a Dohány utcaiban lesz péntek este, több mint háromezer ember részvételével.

A 15. Maccabi Európa Játékok augusztus 7-ig tartanak. A játékok záró eseménye, koncertműsora pedig a Sziget Fesztivál egyik színpadán zajlik majd augusztus 6-án estétől 7-én hajnalig.

A játékokra érkező versenyzők és a további csapattagok összesen 27 ezer vendégéjszakát töltenek Magyarországon. A kormány mintegy ötmilliárd forint költségvetési támogatást biztosított a játékok előkészítésére és lebonyolítására.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Maccabi Európa Játékok 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Maccabi Európa Játékok - Deustch Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást