Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Alejandro Garcia

Lionel Messi: azt a hatszázát...

Infostart / Dénes Tamás
2019. május 2. 13:36
Aligha akad olyan futballal is foglalkozó sajtótermék Európában, amely szerda este óta legalább egy címmel, vagy akár egy cikkel ne ünnepelte volna Lionel Messit, aki első számú hőse lett a Barcelona a vártnál nagyobb különbségű, 3-0-s sikerének a Liverpool FC elleni BL-elődöntőben. Az argentin világsztár látványos szabadrúgás-gólja klubpályafutása 600. gólja volt.

A spanyol és a statisztikákra érzékeny angol portálok is mérföldkőnek tekintik ezt a gólt, felelevenítve Messi pályafutásának korábbi korszakos góljait. Mint ismert, már régóta Lionel Messi a Barcelona történetének első számú góllövője, sőt 2015–2016-ban eljutott odáig, hogy több mint kétszer annyi gólt jegyzett a gránátvörös-kék mezben, mint bárki más.

Messi 600 góllal áll a lista élén, César (César Rodriguez), a negyvenes–ötvenes évek csillaga 232 találattal a második, Kubala László pedig még mindig a harmadik (194).

Josep Samitier a húszas évek ásza (184) a negyedik, de már megközelítette őt a még nem is egészen fél évtizede a klub játékosai közé tartozó Luis Suárez (177).

Ez utóbbi is meglepő, de az talán még inkább, hogy az uruguayi talán a mostani idényben egy lista élére ugrik: ő lehet az a játékos, aki a legtöbb gólpasszt adta Lionel Messinek. Egyedül Daniel Alves áll előtte (42), már csak eggyel, miután Suárez a Liverpool elleni különleges gólpasszal (labdája a lécről pattant Messi mellére) lépett egyet közelebb. Az éppen a Liverpoolból szerződtetett csatárt három olyan egykori játszótárs követi, aki már távozott a klubtól: Andrés Iniesta (37), Xavi Hernandez (31) és Pedro Rodriguez (25).

A Sky Sports a fenti lista mellett összeállított még egy érdekeset, amely szerint az Albacete ellen szerzett első találat után 1721 nap kellett a századik eléréséhez, 654 a kétszázadikhoz, 473 a háromszázadikhoz, 791 a négyszázadikhoz, 735 az ötszázadikhoz. Utóbbit két éve április 23-án, az El Clásicón, a Bernabéuban rúgta.

Messi a legtöbb gólt értelemszerűen a spanyol bajnokságban (417) érte el, hiszen ott játszotta a legtöbb mérkőzést. A BL-ben 112, a spanyol Király-kupában 50, a spanyol Szuperkupában 13, az európai Szuperkupában 3, a klub-világbajnokságon 5 gólt ért el eddig.

Góljai 81,8 százalékát szerezte ballal (491), 14,2 százalékát jobbal (85), 3,7 százalékát fejelte csak (22), s további kettőt sodort még be valahogy (0,3 százalék). A hatszázból ötszázegyet rúgott-fejelt a tizenhatoson belülről, s kilencvenkilencet lőtt azon kívülről. Hetvenet rúgott büntetőből, s negyvenkettőt szabadrúgásból, ez utóbbi a góljai hét százalékát teszi ki.

Amíg az illetékesek elkészítik mind a 600 barcelonai gól közül a legszebbek kiválogatását, meg kell elégednünk az 500 közüli 20 legszebbel. Az összeállítás éppen egy esztendős.