Nyitókép: MTI / Kovács Tamás

Európa Liga: otthonosan érezné magát a Vidi

Infostart / Dénes Tamás
2018. november 8. 15:17
Ma este a szaloniki PAOK ellen kezdi meg a csoportkör második szakaszát a Vidi FC labdarúgócsapata az Európa Ligában. A négyesből kiemelkedő, még százszázalékos Chelsea mögött a Groupama Arénában pályára lépő két csapatnak és a fehérorosz BATE Boriszovnak is három pontja van.

Marko Nikolic vezetőedző szerint matematikailag kedvező lenne a Vidinek a döntetlen is – arra számítva, hogy az angolok nyernek Boriszovban, és a BATE-val szemben pontelőnybe kerülő két csapat közül a magyar állna jobban, az egymás elleni eredmények összevetése alapján –, ennek ellenére a győzelemre tör majd este. A szerb edző, a Stamford Bridge-en rendezett meccsüktől eltekintve, minden korábbi kupatalálkozó előtt a maximális pontszámot irányozta elő játékosainak.

Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy

eddig idegenben jobban játszott a Vidi, mint pályaválasztóként,

az a fajta játék, amely a specialitásává lett, hatékonyabb vendégként, mint rendezőként. A legutóbbi két hazai nemzetközi mérkőzését, előbb az AEK Athén ellen (még a Bajnokok Ligája selejtezőjében), majd a BATE ellenit elveszítette a Vidi. Mentsége, persze, van: a görögök ellen Huszti Szabolcs kiállítása zavarta össze a sorokat, létszámegyenlőség esetén felül tudta múlni riválisát, a BATE ellen pedig még a Danko Lazovic elvesztése miatti sokk ülte meg a csapatot. Kétségtelen, hogy a Vidi eddigi teljesítménye folyamatosan javult az Európa Ligában, de ez is csak azt húzza alá, hogy idegenben eddig jobban ment.

Ne feledkezzünk el az ellenfélről, a szaloniki PAOK-ról sem! A görögök úgy fogadták októberben a Vidit, hogy addig kiváló mérleget produkáltak a hazai bajnokságban, minden mérkőzésüket megnyerték. A magyar bajnok elleni hazai vereségükben „némi” nagyképűség is szerepet játszott, a román edző, Razvan Lucescu több kulcsjátékosát is kihagyta a kezdőcsapatból, s csak csereként vetette be, spórolva az erővel a Panathinaikosz elleni rangadóra. Az egyik, csak a második félidő derekán bevetett játékosa, az első számú csatár, Aleksandar Prijovic szerezte aztán a Panathinaikosz ellen az első, a döntő gólt, ő egyébként hat góljával harmadik a góllövőlistán, két hétgólos csatár mögött.

A fekete-fehérek szombaton a görög bajnokságban az ősz egyik legfontosabb mérkőzését játszották az eddig nagyszerűen szereplő, még szintén veretlen Atromitosz otthonában. A mérkőzés döntetlent hozott, a Megyeri Balázst is soraiban tudó házigazdák egyetlen gólját, s egyben egyenlítő gólját a magyar válogatott keretébe visszahívott Ugrai Roland szerezte.

A PAOK e mérkőzésen is bizonyította, hogy sikeres idegenben, függetlenül attól, hogy elveszítette hibátlan mérlegét.

Az Európa Ligában Athénben kikapott a Chelsea-től és a Viditől is, ám vendégként egy félidő alatt három gólt szerezve magabiztosan nyert Boriszovban a BATE ellen.

A Groupama Aréna ma esti (18.55, Sport1) görög vendége több mint egy év alatt, 2017. november 5. óta huszonöt idegenbeli tétmérkőzéséből csupán egyet, az Atromitosz elleni bajnokit veszítette el.