Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

830 cm-en tetőzött a Duna Budapestnél, ezután már a Budapest alatti területekre fordíthatja figyelmét az Operatív Törzs - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2024. szeptember 21. 21:33
Lassú apadás tapasztalható Mosonmagyaróvárnál, Komáromnál, Esztergomnál és Budapestnél. Kijev szerint Oroszország a tél beállta előtt ukrajnai atomlétesítményekre mér rakétacsapásokat.

Lassú apadás tapasztalható Mosonmagyaróvárnál, Komáromnál, Esztergomnál, Budapestnél, azoknál a településeknél, ahol már túljutott az árhullám - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A Lajta vízszintje Mosonmagyaróvárnál már pénteken elérte a tetőző vízszintet 286 centiméterrel; szintén aznap tetőzött a Duna Komáromnál 790 centiméterrel, míg Esztergomnál 752 centiméterrel. Budapesten a Duna szombaton, a hajnali órákban tetőzött 830 centiméterrel. Ütemesen apad a Duna Nagybajcsnál, emiatt Győrnél a folyó és a Mosoni-Duna szintje várhatóan még ma kiegyenlítődik, mindez lehetővé teszi a győri vízszint tetőzését

A Duna Budapest alatti szakaszára helyeződött át a védekezés fókusza, - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az M1-en. Mukics Dániel kiemelte: több mint hétszázötven kilométeren van árvízi védekezés, a katasztrófavédelem elsősorban az önkormányzati védvonalon segíti a védekezési munkáját. Kiemelte: az ideiglenes védművek mindenhol százszázalékos állapotúak és felkészülten várja minden település az árvizet.

Budapest túl van a Duna tetőzésén, már alacsonyabb a vízszint, mint amilyen reggel volt – közölte a főpolgármester. Karácsony Gergely kiemelte: a védekezésben jól vizsgázott a Fővárosi Csatornázási Művek, a BKV, a Fővárosi Vízművek, a főváros és az állami szervek közötti együttműködés, valamint a budapestiek is. Felidézte: sikerült megvédeni a Margit-szigetet, és megerősítették a Római-parton a Királyok útja és a Nánási út vonalán lévő védművet. Hozzátette: a budapestiek ivóvízellátása nincs veszélyben. Ígéretet szerint a fővárosi önkormányzat európai uniós forrásból mind a Római-parton, mind pedig az újpesti oldalon folytatni fogja az árvízvédelmi beruházásokat.

Továbbra sem veszélyezteti az energiaellátást a dunai árvíz - közölte az energiaügyi miniszter. Lantos Csaba ismertetése szerint a Paksi Atomerőműnél péntek reggeltől másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A létesítmény tűzoltószervezete és a vízügyi szakemberek folyamatos felügyeletet biztosítanak a gát és a zsilipek felett. Folyamatos a termelés a Mol Dunai Finomítójában is. A százhalombattai üzemnél két zsilipet lezártak és két védekezési pontot jelöltek ki, amelyeket homokzsákokkal biztosítottak.

Az áradó Dunából mentettek ki egy férfit a Pest megyei kutató-mentőszolgálat munkatársai, miután a tiltás ellenére kihajózott a folyóra és Tahitótfalu környékén felborult. A mentőszolgálathoz érkezett bejelentés szerint a férfi a Duna szentendrei ágában, egy fába kapaszkodva várta a mentést. A bajbajutottat búvárok találták meg, majd tűzoltók vitték partra.

Lezárják ma és vasárnap éjszakára az 55-ös út Baja és Pörböly közötti szakaszát a dunai árhullám elől menekülő vadak miatt - közölte a rendőrség. A tájékoztatás szerint az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárják este 22 óra és hajnali 4 óra között a hétvégén. A két nap többi időszakában óránként 60 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben, mert a gemenci erdőből az ár elől menekülő vadak gyakrabban bukkanhatnak fel az úton és annak közelében.

Olaszországban szükségállapotot hirdetett a kormány Emilia Romagna és Marche tartományban. Az érintett régiók megsegítésére 20 millió eurós gyorssegélyről is határoztak. A gyorssegélyt a legsürgősebb intézkedésekre fordítják majd: a mentési munkálatokra, illetve az alapvető szolgáltatások és az infrastruktúra helyreállítására. A több napig tartó heves esőzés következtében számos út víz alá került a két észak-olaszországi régióban. Több mint 2500 embert kellett evakuálni. Több nagyváros, köztük Bologna, Modena, Ravenna és Rimini is érintett.

Az ukrán elnök aláírta a védelmi kiadásokat megemelő törvényt. Az új törvény mintegy 12 milliárd dollárral, növeli a katonai kiadásokat. Az összeget hitelekből, adókból, valamint a dohány- és üzemanyagvámok emeléséből finanszírozzák. Az emelésből még ebben a hónapban ki kell fizetni a katonáknak járó frontszolgálati juttatásokat. A több mint két és fél éve tartó háborúban Ukrajna 98 milliárd dollár pénzbeli támogatást kapott külföldről.

Kijev szerint Oroszország a tél beállta előtt ukrajnai atomlétesítményekre mér rakétacsapásokat. Az ukrán külügyminiszter az X közösségi oldalon írt erről. Andrij Szibiha szerint a tervezett támadások elsősorban az atomerőművek elosztórészlegeit és a transzformátorállomásokat vennék célba. A miniszter hozzátette: az értesüléseket megosztották a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel.

Dróntalálat ért egy, a zaporizzsjai atomerőműhöz tartozó alállomás transzformátorát. A tájékoztatás szerint a drón által megrongált alállomás az orosz ellenőrzés alatt álló atomerőmű területének közelében található és szerepe van a létesítmény áramellátásában. Az állomás dolgozói bekapcsolták a tartalékrendszert.

Az amerikai Titkos Szolgálat belső vizsgálata szerint kommunikációs hiányosságok miatt történhetett meg a Donald Trump elleni első merényletkísérlet. A szervezet megbízott igazgatója elismerte, hogy az FBI követte el a hibát, részben a helyi hatóságok tájékoztatását illetően. Ronald Rowe hozzátette: a választási gyűlés alatt nagy mértékben támaszkodtak a mobiltelefon alapú kommunikációra, ami tovább lassította az információáramlást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2024. szeptember 21.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást