Nyitókép: Pixabay.com

Újszerű megoldást is hozott Magyarországon a harmadik hullám

Infostart
2021. március 9. 11:11
A könyvtáraknak is betett a harmadik hullám, de van ahol még így is akad megoldás a kölcsönzésre.

A könyvtáraknak általános szabályként 2020. november 11. óta zárva kell tartaniuk, mivel akkor a kormány a járványügyi veszélyhelyzet miatt megtiltotta a könyvtárakban való tartózkodást. Február elején viszont a javuló adatok nyomán a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár bevezette a cserepont szolgáltatást, és ajtókon-ablakokon keresztül lehetővé vált a kölcsönzés és a könyvvisszavitel. Ám a harmadik hullám beköszöntével, a kormány járványhelyzet miatti korlátozó intézkedései alapján, ez a lehetőség is megszűnt hétfőn, egészen pontosan visszavonásig szünetel.

A könyvtár a kölcsönzések és könyvtári tagságok érvényességét 30 nappal meghosszabbította. Mint írják, az előjegyzések átvételére és új előjegyzések leadására a szolgáltatás újraindítása után lesz lehetőség.

Ugyanakkor az online szolgáltatások továbbra is folyamatosan elérhetők: változatlanul működik a könyvtár otthonról tanulástámogató és információs szolgáltatása, és elérhetők az adatbázisaik.

Hasonló a helyzet az ország valamennyi könyvtárában, amelyek beszüntették a következő két hétre az ablakos és teraszos kölcsönzéseket, valamint a házhoz szállításokat, magyarán a személyes megjelenést igénylő szolgáltatásokat.

De például a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár az országban egyedülálló szolgáltatással állt elő: könyvkölcsönző automatát helyeztek el a cívisváros Bem téri Központi Könyvtár bejáratánál, írja a Haon.hu. Az eszköz segítségével személyes találkozás nélkül lehet könyvet vagy más dokumentumokat kölcsönözni és visszavinni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!