Nyitókép: Eötvös Cirkusz/ stephane danna

Újra útra kelt az Eötvös Cirkusz, de sosincs telt ház

InfoRádió
2020. július 11. 19:00
Nagyszabású centenáriumi műsorral készül az idén 100 éves Eötvös Cirkusz, amely az országon belül újra útra kelt.

A világ legjobb artistái is fellépnek az Eötvös Cirkusz 2020-as turnéján – mondta el az InfoRádiónak Eötvös Loránd, a fennállásának századik évfordulóját ünneplő társulat igazgatója. Hozzátette: a 100 éves utazócirkusz már a kezdetektől a családok és a gyermekek szórakoztatására fókuszál, a folyamatos megújulást pedig új produkciók, ötletek biztosították. Szavai szerint boldogok, hogy a tavaszi kényszerpihenő után újraindulhatott a cirkusz, mivel a leállás főleg lelkiekben viselte meg az artistaművészeket.

"A Centenárium elnevezésű műsorra a többek között a 2019-es monte-carlói cirkuszfesztivál díjnyertes elefántprodukcióját hoztuk el, lesznek fókák, pónilovak, kecskék, libák, artistaszámok, lebegőakrobata" – harangozta be a várható attrakciókat az igazgató. Szerencsére a járvány hazai kitörésének időpontjára minden szerződtetett artista megérkezett az országba, majd itt töltötte velük karanténidőszakot is.

A pandémia alatt az Eötvös Cirkusz is fizetésképtelenné vált, az alkalmazottaknak sem tudtak fizetést adni. Az állatok etetésére és az újraindulásra állami támogatást kaptak, ami a cirkuszigazgató szerint nagy segítség volt, de a kieső bevételeket messze nem fedezte.

"Volt számos olyan kiadásunk, mint például a kamionok biztosításának befizetése, a súlyadó, vagy a műszaki vizsgáztatásuk költségei, és amelyek egy része júliusban esedékes, ezeket már utólag nem lehet visszapótolni" – mondta Eötvös Loránd.

Az Eötvös Cirkusz idei előadásain eddig egyszer sem telt meg a nézőtér. A porondmester ezt megérti, szerinte az emberek egyelőre félve mozdulnak ki otthonukból. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel a cirkusz szabadtéri műfaj, nyáron a sátor ponyváit felemelik, így szabadon áramlik a levegő, ezért nincs szükség szigorú járványvédelmi szabályok bevezetésére. Ennek ellenére a kihelyezett fertőtlenítőket bárki használhatja.

Eötvös Loránd azt tapasztalja, hogy a külföldi cirkuszok rosszabb helyzetben vannak, mint a magyarországiak.

"Nagyon sok olyan cirkusz, amely télen, karácsonykor is fellép, már az idén már nem is indul el a koronavírus-járvány miatt, mert várja a második hullámot" – közölte a cirkuszigazgató. Szavai szerint Németországban, Olaszországban és Franciaországban sokkal rosszabb a helyzet, mint hazánkban. Egyelőre bizonytalan a külföldi cirkuszok fellépéseinek sorsa.

Az Eötvös Cirkusz naptárát teljesen átalakította a járvány. A nyári hónapokban a tavaszi turné előadásait pótolják be. A következő hetekben Szegeden, Békéscsabán és Pécsen lépnek fel, de októberig Hódmezővásárhelyen, Makón, Orosházán, Csongrádon, Szentesen és Baján is megfordulnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
100 éves az Eötvös Cirkusz, ünnepi műsorral készül a társulat
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást