Nyitókép: Getty Images

Pont kerülhet az évtizedes konfliktus végére, újraegyesülhet két állam

Infostart / MTI
2024. október 16. 08:49
A grúz miniszterelnök egy kampánygyűlésen arról beszélt, hogy hamarosan sikerül lebontani minden korlátot Grúzia és Abházia között, és a két nép újból egy államban fog élni.

Hamarosan sikerülhet lebontani minden korlátot Grúzia és Abházia között, és a két nép újból egy államban élhet – közölte Irakli Kobahidze grúz miniszterelnök egy választási kampánygyűlésén, melyet Zugdidi városában tartottak.

„Néhány kilométerre Zugdiditől található az elválasztó vonal, amely mesterségesen határol el minket Grúzia történelmi régiójától, Abháziától. Ez a vonal mesterségesen választ el minket abház testvéreinktől és nővéreinktől, akik az Enguri-folyó túlpartján élnek.

Meggyőződésem, hogy hamarosan eljön az idő, amikor minden mesterséges korlát le lesz bontva, a grúzok és az abházok pedig egységes és oszthatatlan államban fognak közösen élni”

– jelentette ki a kormányfő.

Szeptember 14-én a kormánypárt alapítója és tiszteletbeli vezetője, Bidzina Ivanisvili a Gori városában tartott kampánygyűlésén arról beszélt, hogy amennyiben a Georgiai Álom–Demokratikus Georgia győzelmet arat az október 26-i parlamenti választáson, az ország vezetése erőt talál magában ahhoz, hogy bocsánatot kérjen az oszétok és a grúzok között 2008-ban kitört háborúért, amelyet – mint fogalmazott – Miheil Szaakasvili akkori elnök robbantott ki külső megbízásra.

Bidzina Ivanisvili úgy vélte, hogy „a grúzok és az oszétok kereszténysége sarokkövének számító” megbocsátással véget lehet vetni a Grúzia ellenségei által gerjesztett testvérgyilkos szembenállásnak. Hozzátette, hogy a konfliktus szerinte kölcsönös megbocsátással és megbékéléssel ér majd véget.

Grúzia 2008 augusztusában fegyveres erővel próbálta elfoglalni a szakadár Dél-Oszétia fővárosát, Chinvalit. Oroszország beavatkozott Dél-Oszétia oldalán, visszaverve a grúz csapatokat egy ötnapos háborúban. Oroszország ezt követően, 2008. augusztus 26-án ismerte el a két grúz szakadár régiót, Abháziát és Dél-Oszétiát független államként.