Nyitókép: JHVEPhoto/Getty Images

Hyundai-gyár épül a felvidéki Nyitranovákban

Infostart
2024. október 16. 10:08
A szlovák kormány és a Hyundai Mobis együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, melynek értelémében a dél-koreai vállalat elektromos autók motorjait és egyéb alkatrészeit gyártó üzemet épít a Trencséni kerületben található városban.

A Hyundai Mobis 26 millió euró értékben beruházási hozzájárulást kap a szlovák kormánytól egy új üzem felépítéséhez Nyitranovákban – erről Robert Fico miniszterelnök tájékoztatott az együttműködési megállapodás aláírása után.

Az Új Szó azt írja, várhatóan 270 embert foglalkoztatnak majd az új gyárban. A beruházó nevében a támogatásról szóló memorandumot a cégcsoport legmagasabb rangú vezetője, I Kjú Szok írta alá a pozsonyi kabinet képviselőivel.

A létesítmény megépítése több mint 170 euróba kerül, az üzemben a villanyautók elengedhetetlen alkatrészének számító elektromos hajtástechnikát fogják gyártani.

Ezzel igazodnak az autóipar új irányvonalához, melynek értelmében 2035 után többé nem gördülhetnek le a gyártósorokról benzines és dízeles gépjárművek.

A dél-koreai konszern március elején nyújtotta be a környezetvédelmi engedélyező hatóságokhoz az üzem létesítésével kapcsolatos építkezésre vonatkozó projekt tervezetét.

Korábban a német Volkswagen, a Stellantis multinacionális vállalat, a dél-koreai Kia Motors Corp. és a brit Jaguar Land Rover is nyitott már autógyárat Szlovákiában, a svéd Volvo Cars luxusautó-gyártó pedig két éven belül tervezi elindítani elektromos autógyárát a közép-európai országban.

(Nyitóképünk illusztráció.)