Nyitókép: Natalija Kolesznyikova

Vlagyimir Putyin ismertette az új világrend sarokköveit

Infostart
2024. október 11. 11:49
A nemzetközi kapcsolatok új korszakba lépnek, új világrend alakul ki, és ezt a folyamatot nem lehet megállítani – erről beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnök Türkmenisztán fővárosában, Asgabatban, az "Idők és civilizációk összekapcsolása – A béke és a fejlesztés alapja" című rendezvényen pénteken.

Az eseményt a türkmének egyik legnagyobb költője és gondolkodója, a XVIII. században élt Magtimguli Piragi születésének 300. évfordulója jegyében rendezték. Putyin rámutatott, hogy Piragi igazságosságra és egyenlőségre, beleegyezésre és felelősségre, toleranciára és megértésre, tiszteletre és szolidaritásra szólított fel.

"Mindez különösen aktuális a jelenlegi nehéz helyzetben, amikor olyan fenyegetésekkel kell szembenézni, amelyet civilizációs törések, illetve etnikumok és felekezetek egymás közti konfliktusai okoznak, és amikor a nemzetközi kapcsolatok alapvetően átalakulnak, egy új világrend formálódik, amely reflektál az egész bolygó sokszínűségére” – hangsúlyozta a TASZSZ tudósítása szerint Putyin, aki ezt az átalakulást természetesnek folyamatnak és visszafordíthatatlannak nevezte.

Értékelése szerint a gazdasági növekedés, a pénzügyi és politikai befolyás új, erőteljes központjai vannak kialakulóban, elsősorban a globális keleten és délen. Putyin szerint ezek az új központok szuverenitásuk és társadalmi-kulturális identitásuk megőrzésére és megerősítésére törekednek, és olyan fejlődés útjait keresik, amelyet a hagyományaikkal összhangban, nemzeti érdekeikre alapozva hajthatnak végre.

Putyin szerint a világ államainak többsége, köztük Oroszországot és a fórumon képviselt összes ország is, Magtimguli filozófiai megközelítésének szellemében a juttatások igazságosabb elosztását, a nemzetközi élet következetes demokratizálását szorgalmazzák.

"Meggyőződésünk, hogy az egyetemes béke és az átfogó fejlődés csak az összes nép véleményének figyelembevételével biztosítható, tiszteletben tartva az egyes államok szuverén irányvonalához, ideológiájához, hagyományaihoz és vallási meggyőződéséhez való jogát” – zárta gondolatait az orosz államfő.

Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök többször beszélt már arról, hogy szerinte az Egyesült Államok és a Nyugat hegemóniája véget ért, többpólusú világ van kialakulóban.