Nyitókép: Unsplash

Elképesztő tombolással tart Florida felé a Milton hurrikán - műholdfelvételen látszik az ereje

Infostart
2024. október 8. 11:39
A hurrikán, bár valamelyest gyengült, még mindig életveszélyes, 4-es erősségű, és az sem kizárt, hogy visszaerősödik 5-össé.

A jelenleg 255 km/h-s sebességgel haladó Milton hurrikán a mexikói Yucatán-félszigetnél jár, és a Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) előrejelzése szerint katasztrofális erővel érkezhet meg az amerikai partokra - írja a BBC híradása nyomán a 24.hu.

A hurrikánt hétfőn rövid időre a legerősebb, 5-ös kategóriába sorolták, azonban később valamelyest gyengült, és jelenleg a még mindig pusztító, 4-es kategóriába sorolható. Ám nem kizárt, hogy később visszaerősödik 5-ös szintre.

Várhatóan szerda délután csap le a Milton hurrikán a sűrűn lakott Tampa Bay-re, alig két héttel azután, hogy a Helene végigsöpört az államon. Jane Castor, a város polgármestere kemény figyelmeztetést fogalmazott meg:

"Dramatizálás nélkül mondhatom: aki úgy dönt, hogy marad az evakuált területen, az meg fog halni."

Florida államban jelenleg az elmúlt évek legátfogóbb evakuációs művelete zajlik - írja a lap. Ron DeSantis kormányzó felhívta rá a figyelmet, hogy mindenki minél előbb hagyja el a területet, mert fogy az idő. Hétfő délutáni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az érkező Milton egy "szörnyeteg" lesz.

A benzinkutakon hatalmas sorok alakultak ki, több töltőállomáson már elfogyott az üzemanyag, a boltokból is felvásároltak szinte mindent az emberek. A közúti forgalom egyes területeken 90 százalékkal nőtt a megszokotthoz képest.

A Severe Weather Europe látványos infravörös műholdas felvételt tett ki Facebook-oldalára a hurrikánról. Mint írják, 1950 óta csupán két hurrikán szélsebessége érte el a 290 km/h felettit: 1980-ban az Allen, és 2005-ben a Rita.