Nyitókép: MTI/EPA/Perini Navy Press Office

Szicíliai jachttragédia: új bizonyíték került elő, ami nagy fordulatot hozhat a nyomozásban

Infostart
2024. október 3. 15:24
Eddig úgy tűnt, a legénység által nyitva hagyott ajtón beszabaduló víz okozta a süllyedést, de most egy olyan fotó került elő, amely cáfolhatja ezt.

Egy fotó hozhat fordulatot az augusztus közepén, Szicília partjainál elsüllyedt luxusjacht ügyében indított nyomozásban – írja a hvg.hu. A folyamat azt igyekszik feltárni, hogy mi okozta a brit zászló alatt közlekedő, 56 méteres Bayesian jacht elsüllyedését, és hogy terhel-e emiatt büntetőjogi felelősség valakit a tízfős legénységből. A legénységen kívül tizenkét utas, köztük a tulajdonos, Mike Lynch milliárdos techguru tartózkodott a hajón, heten haltak meg a tragédiában.

A hajókatasztrófát illetően számos tisztázatlan kérdés van, az elmúlt hónapokban rengeteg konteó látott napvilágot a kiváltó okokkal kapcsolatban, mivel Mike Lynch egy csalási ügy vádlottja volt, és nemcsak ő, hanem az ügyvédje és egy nagybank elnöke is életét vesztette a balesetben.

A luxusjachtot építő cég tulajdonosa, a The Italian Sea Group nemrég azzal állt elő, hogy egy nyitva maradt nyílászárón keresztül hatalmas mennyiségű víz szabadult be a hajótestbe. A legénység három tagját pedig azzal vádolják, hogy nyitva hagytak egy ajtót a jacht hátsó bal oldalán.

A Daily Mail azonban most ennek cáfolataként arról számolt be, hogy előkerült egy fotó, amely percekkel a süllyedés előtt készült, és

az látszik rajta, hogy az ajtó zárva volt.

A felvételt egy szomszédos jachton tartózkodó utas készítette. A képet itt lehet megnézni.

A Bayesian luxusjacht augusztus 19-én este süllyedt el egy vihar közepette Porticello kikötőjénél, a szicíliai partoktól egy kilométerre. A polgári védelem akkor azt közölte, hogy egy víztölcsérnek nevezett, tornádóhoz hasonló időjárási jelenség boríthatta fel a hajót, amely gyorsan a mélybe süllyedt. A túlélők közül többen azt állították, hogy Mike Lynch „nem bízott a felhőszolgáltatásokban”, és a legfontosabb adatait tartalmazó meghajtókat mindig a jacht biztonságos rekeszében tartotta, bármerre is hajózott.