Nyitókép: Getty Images

Komoly vitát váltott ki Brüsszelben az új migrációs biztos jelölése

Infostart
2024. szeptember 20. 13:24
Kritikusai szerint Magnus Brunner osztrák pénzügyminiszter, korábbi energiaügyi szakértő szakmai múltja nem indokolja, hogy betöltse a belügyi és migrációkezeléssel foglalkozó uniós biztosi pozíciót.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Magnus Brunner osztrák pénzügyminisztert jelölte a belügyi és migrációkezeléssel foglalkozó biztosi tárca élére. Brüsszelben élénk vitát váltott ki a döntés, mert az osztrák politikus eddig nem szerzett megfelelő tapasztalatokat a területen, illetve egyesek szerint túl keményvonalas az álláspontja a határellenőrzésekkel kapcsolatban – írja az Euronews.

Az osztrák kormány határozott álláspontot képvisel az Európai Unión belüli szabad utazással kapcsolatban: korábban például megakadályozta Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozását.

Andreas Schieder osztrák szociáldemokrata képviselő szerint „mindenki nagyon meglepődött” Magnus Brunner jelölésén, mert szakmai múltja nem indokolja, hogy betöltse a belügyi és migrációkezeléssel foglalkozó uniós biztosi pozíciót.

Magnus Brunner pénzügyminisztersége előtt energiaügyi szakértő volt, ezért Andreas Schieder szerint nincsenek „gyakorlati ismeretei” a migrációt illetően.

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke viszont védelmébe vette Magnus Brunnert. „Nagyon fontos, hogy visszaszerezzük az ellenőrzést a határaink felett. Az illegális migráció megállítása Európában az egyik legfontosabb követelés, ezért jó, ha egy néppárti vezető áll az ügy élén” – idézi a német politikust az Euronews.

A lap szerint nem lesz könnyű dolga Magnus Brunnernek az Európai Parlamentben a meghallgatása során, mert a szocialisták, a liberálisok és a zöldek egy olyan határozott migrációs politika ellen lépnek majd fel, ami elsősorban a határok megerősítésére és a migránsok visszafogadásáról szóló alkukra összpontosít. Ugyanez a politikai irányzat korábban azt követelte, hogy az uniós forrásokat fordítsák határkerítésekre.

Ausztriában szeptember 29-én lesznek előre hozott választások, és ha Magnus Brunner biztosi jelöltségét végül elutasítják, akkor a következő migrációs biztost már az új kormány jelölheti ki. A felmérések szerint jelenleg a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezet.