Nyitókép: Jasmin Merdan/Getty Images

Migráció: hatalmas változások a Balkánon

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2024. szeptember 6. 07:43
A Migrációkutató Intézet legfrissebb elemzése szerint Olaszország, Szlovénia és Horvátország államközi együttműködése arra példa, hogy a nemzetállamok regionális alapon is megosztják erőforrásaikat, illetve közösen lépnek fel az irreguláris migráció elleni küzdelemben.

A Migrációkutató Intézet kutatója szerint a nyugat-balkáni útvonalon egy átrendeződés figyelhető meg.

Párducz Árpád az InfoRádió kérdésére elmondta: 2023-ig azt tapasztaltuk, hogy a különböző, Közel-Keletről, illetve Észak-Afrikából érkező irreguláris migránsoknak az volt az elsődleges célja, hogy minél hamarabb elérjenek Szerbiába, majd pedig Szerbiából Magyarországon keresztül próbálják meg az Európai Unióba jutni.

A magyar határkerítés hatására, illetve 2023 novemberétől az erősödő szerb rendőri intézkedések hatására egyre inkább áttevődik ez a forgalom Bosznia-Hercegovina felé. Így jutnak el a migránsok a szintén külső EU-határnak számító Horvátországig, ahonnan pedig Szlovénián és Ausztrián keresztül próbálják folytatni az útjukat, vagy pedig Szlovéniából Olaszországba haladnak át. Erre a problémára már a Meloni-kormányzat is többször felhívta a figyelmet.

Párducz Árpád elmondta azt is, hogy Olaszország, Szlovénia és Horvátország belügyminisztere folyamatosan egyeztet egymással. Ez kiterjed a három ország különböző rendfenntartó, illetve hírszerző szervezeteire is.

"Egy hatalmas ugrást figyeltünk meg az információmegosztás minőségében és mennyiségében is, illetve a határellenőrzések bevezetése után pedig egy jelentős mennyiségi váltást figyeltünk meg a különböző, közösen végzett járőrutakban. Illetve megállapodott a három ország belügyminisztere abban is, hogy támogatják a Nyugat-Balkánon haladó útvonalon fekvő nem EU-s államokat, hogy ők is hatékonyabban tudjanak fellépni a migráció problémája ellen" – sorolta. Mindemellett egy migrációs elemzőközpontot is létrehoztak

A Migrációkutató Intézet kutatója elmondta még, hogy a Frontex adatai alapján a nyugat-balkáni útvonal kihasználtsága csökkent. Horvátországban idén már csaknem kétezer embercsempészt tartóztattak le - tette hozzá Párducz Árpád.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Államközi együttműködés a migráció elleni harcban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást