Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Igor Petyx

Megtalálták a szuperjachton Mike Lynch holttestét

Infostart / MTI
2024. augusztus 22. 19:18
Ám a szerdán megtalált női holttest mégsem a lányáé volt.

A családias körben bírósági felmentését ünneplő Mike Lynch brit nagyvállalkozóé az ötödik holttest, amelyet a tűzoltóság búvárai az elsüllyeszthetetlennek tartott Bayesian luxusjachtról hoztak fel és szállítottak partra a szicíliai Porticello kikötőjében - közölte csütörtökön az olasz parti őrség. Lynch lánya, a 18 éves Hannah az egyetlen, akinek a holttestét még nem találták meg.

A hatóságok korábban közölték, hogy a hajóroncsból Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley elnöke, Bloomer felesége, Judy, illetve Cris Morvillo és felesége, Neda Morvillo holttestét hozták fel és azonosították. Morvillo Lynch ügyvédje volt, Bloomer pedig Lynch koronatanúja a vállalkozó csalási perében.

A brit zászló alatt közlekedő, 56 méteres Bayesian luxusjacht hétfő este süllyedt el egy vihar közepette Porticello kikötőjénél, a szicíliai partoktól egy kilométerre. A polgári védelem elmondása szerint egy víztölcsérnek nevezett, tornádóhoz hasonló időjárási jelenség boríthatta fel a hajót, amely gyorsan a mélybe süllyedt.

A Bayesian biztonságos hajó, mivel más jachtokhoz képest kisebb felületen éri a szél, és sajátos szerkezetének köszönhetően "elsüllyeszthetetlen" testet alkot - mondta egy interjúban Giovanni Costantino, a luxushajókat forgalmazó Italian Sea Group vezérigazgatója, akinek meglátása szerint a fedélzeten tartózkodókat terheli a felelősség a tragédiáért. Az Italian Sea Group tulajdonában áll az elsüllyedt hajó gyártója, a Perini Navi.

"Egymás utáni hibák sorozatát követték el"

- mutatott rá Costantino a Corriere della Sera című lapban. "Az embereknek nem lett volna szabad a kabinokban tartózkodniuk, a hajót nem kellett volna lehorgonyozni, minden ajtónak és nyílásnak zárva kellett volna lennie" - sorolta a vezérigazgató. A partról készült videofelvételen látszik, ahogy az árbóc fényei kialszanak. Ezt a hajót elöntő víz miatti rövidzárlat okozta - tette hozzá.

"És az hogyan lehet, hogy a hajó legénysége nem tudott a közelgő rossz időjárásról?" - mutatott rá Costantino, aki szerint a jacht utasai egy "abszurd eseményről" is beszámoltak: elmondásuk szerint a vihar váratlanul érkezett.

"Ez nem így volt" - szögezte le Constantino. Amikor egy hajót lehorgonyoznak, akkor ajánlatos egy embert a hajóhídra küldeni, aki az időjárást figyeli. Ha ezt tették volna, akkor nem maradtak volna le a vihar érkezéséről - fejtette ki a vezérigazgató. "Ehelyett úgy öntötte el a víz a hajót, hogy az emberek a kabinokban tartózkodtak. Csapdába estek, azok a szerencsétlen emberek úgy végezték, mint az egerek" - mutatott rá.

A hétfői baleset hivatalosan hat ember halálát okozta, mivel Lynch lánya még eltűntnek számít. A személyzet egy tagját még hétfőn holtan emelték ki a vízből. A jacht fedélzetén tartózkodó 22 ember közül 15-en életben maradtak. Egyikük, egy nő a kezében tartotta a hullámok fölé egyéves gyermekét a vízben, hogy megmentse az életét.

A búvárok nehezen találták meg a holttesteket a szuperjacht 50 méter mély tengerfenékre süllyedt roncsában.

"Egy kristálygömbre lenne szükség ahhoz, hogy tudjuk, mikor találjuk meg a következő holttestet"

- nyilatkozta Luca Cari, a tűzoltóság szóvivője. Elmondása szerint nagyon nehéz mozogni a roncs belsejében, 1 métert előrehaladni akár 24 órába is telhet - tette hozzá.