Nyitókép: Jonathan Brady/PA Images via Getty Images

Luxusjacht-baleset Szicíliában: tehetős üzletemberek az eltűntek között

Infostart
2024. augusztus 20. 17:55
Második napja folytatódik a kutatás a Szicília közelében történt hajótörés áldozatai után. Hat embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A mentésbe Costa Concordia luxushajtó 2012-es tragédiája utáni indított mentés résztvevői is bekapcsolódtak, de a munkálatokat nehezíti, hogy a vitorlás kabinjaihoz vezető folyósokat elszabadult tárgyak borítják. Bár a parancsnoki hídon nem találtak áldozatot a búvárok, területét elektromos vezetékek teszik nehezen átjárhatóvá – írja a Telex a BBC tudósítását idézve.

További nehézség, hogy a búvároknak a lemerülés után mindössze 10 percük van a keresésre, mielőtt újra fel kell jönniük a víz felszínére. Nem látnak be a jachtba, de egy létrán keresztül bejutottak a társalgóba, és jelenleg azon dolgoznak, hogy megtalálják a továbbvezető utat, nyilatkozta az Ansa hírügynökségnek Luca Cari, az olasz tűzoltó- és mentőszolgálat vészhelyzeti kommunikációs vezetője. Szintén a lehetséges belépési pontok közt azonosítottak egy három centiméter vastag üvegablakot, tette hozzá.

A hat eltűntet már meg is nevezték:

  • Mike Linch brit nagyvállalkozó, akit korábban a brit Bill Gates-ként is emlegettek, valamint lánya, a 18 éves Hannah Lynch;
  • Chris Morvillo, Mike Linch ügyvédje és az az ő felesége, Neda Morvillo ékszertervező;
  • Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley International bank elnöke és az ő felesége, Judy Bloomer

– olvasható a The Guardian beszámolójában, amit a 24.hu szemlézett.

A 15 túlélő mindegyike a Hotel Domina Zagarella nevű szállodában van már Bagheria településén. Az épületet biztonsági személyzet őrzi, hogy az újságírók ne tudjanak bejutni. Egy férfi meghalt a viharban, az ő holttestét megtalálták már.

A túlélőket kezelő egyik orvos elmondta, a bajba jutottak beszámolói szerint perceken belül elsüllyedtek. „Azt mondták nekem, hogy hirtelen elképesztő állapotban találták magukat, a legsúlyosabb fizikai és pszichológiai próbatétel volt egész életükben” – magyarázta Dr. Domenico Cipolla. Egyikük, egy nő úgy mentette meg az egyéves gyermekét, hogy kiemelte a tengerből őt, amíg nem érkezett meg a segítség.

Ezt nem látták jönni

Közben az Index arról ír, hogy a jacht kapitánya kedd délelőtt szólalt meg először. James Catfield, aki jelenleg a Termini Imerese sürgősségi osztályán lábadozik, a La Repubblica szerint csupán egyetlen mondatot közölt: „Ezt nem láttuk jönni” – idézte a kapitányt a Sky News.

Simon Boxall óceánkutató szerint a szokatlanul meleg időjárás és a rossz éjszakai látási viszonyok kulcsfontosságú tényezők a jacht elsüllyedésének magyarázatában – tette hozzá a brit hírcsatorna.

A hetek óta tartó perzselő hőség után viharok és heves esőzések söpörtek végig Olaszországon, ami hozzájárult a tegnap reggel látott heves viharhoz. Boxall szerint a jacht számára „nagyon nehéz” lett volna reagálni a hirtelen időjárás-változásra, amelyet szerinte a meleg tenger „táplált”.

„Ha megnézzük a műholdak által a múlt vasárnap és hétfőn mért hőmérsékleteket a Földközi-tengeren, három és fél fokkal melegebb volt, mint a 20 éves augusztusi átlag. Az igazán meleg tengerek táplálták ezeket a vízkitöréseket” – mondta a kutató, aki szerint az sem segített a kapitánynak, hogy a vihar éjszaka csapott le.