Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Egy atomerőmű felé közelítenek az orosz földre betörő ukrán csapatok

Infostart
2024. augusztus 10. 09:19
Továbbra is küzd Oroszország Kurszknál, hogy visszaverje az ukránok behatolását.

Péntek éjjel is az oroszországi Kurszk térségében maradtak az ukrán csapatok, azaz szombaton lesz ötödik napja, hogy az ukrán erők behatoltak Oroszország területére. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy folytatják az ukrán hadsereg visszaverését, az offenzívában a minisztérium szerint az elmúlt 24 órában több mint 280 ukrán katona halt meg. Független források ezt a számot nem támasztották alá, írja a Telex a BBC-re hivatkozva.

A jelentések szerint az ukrán csapatok több mint 10 kilométerre hatoltak be Oroszország belsejébe, ez a legmélyebb határon átnyúló ukrán előrenyomulás azóta, hogy Moszkva 2022 februárjában teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen. Volodimir Zelenszkij csütörtök este szólalt meg először az ügyről, az ukrán elnök szerint Oroszországnak éreznie kell, mit tett Ukrajnával.

A kurszki harcok fokozatosan közelednek egy atomerőműhöz, ezért a Nemzeti Atomenergia-ügynökség (IAEA) közleményt adott ki, melyben mindkét felet maximális önmérsékletre szólította fel.

A térségben Oroszország rendkívüli állapotot rendelt el, az atomerőmű környékéről négy falut kiürítettek.

A harcok miatt kitelepített lakosok fejenként 10 ezer rubelt, vagyis körülbelül 41 ezer forintot kapnak kártérítésként. A kurszki előrenyomulás kis területet érint, de a presztízsveszteségen túl katonai feladatokat is jelent Moszkvának - írja a portál.