Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Hazafiak vagyunk és nem nacionalisták – hadat üzent az AfD-nek a CDU elnöke

Infostart
2024. július 20. 11:39
Nem véletlen, hogy már most a helyszínen kezdte meg választási kampányát a CDU elnöke, Friedrich Merz Szászországban és Türingiában kampányol, abban a két, az egykor az NDK-hoz tartozó keletnémet tartományban, ahol szeptemberben a CDU számára jelzésértékű helyi parlamenti választásokat tartanak.

Szeptember első napján Szászországban és Türingiában, míg a hónap végén az ugyancsak keletnémet Brandenburgban rendeznek választásokat. A szavazás kimenetele rendkívül fontos a CDU és személy szerint Merz számára. Noha a parlamenti pártok népszerűségi listáját már hosszabb idő óta a konzervatív pártszövetség szinte behozhatatlan fölénnyel vezeti, az elsősorban az illegális bevándorlás teljes visszaszorításával kampányoló AfD a kormánykoalíciós pártokat több százalékkal megelőzve áll a második helyen.

A radikális párt elsősorban az illegális bevándorlás által különösen sújtott keleti tartományokban népszerű, azok közül is elsősorban Szászországban és Türingiában. Támogatottsága olyan mértékű, hogy a szeptemberi szavazás eredményeként megelőzheti a CDU-t is. Friedrich Merz számára elemzők szerint épp ezért a tét fokozott. Mind Szászországban, mind Türingiában bizonyítania kellene, hogy pártja a legerősebb, képes megelőzni az AfD-t is. Ettől függhet akár még az is, hogy ő marad-e a konzervatív pártszövetség közös kancellárjelöltje a jövő évi országos parlamenti választásokra, vagy át kellene adni a helyét a CSU, ilyen irányú ambícióit nem titkoló elnökének, a bajor miniszterelnök Markus Södernek.

Az ntv hírszolgálati csatorna helyszíni tudósítása szerint ez magyarázza, hogy Friedrich Merz már a kampánykörút első állomásán, a szászországi Meeranéban az AfD-nek üzent.

"Mi a CDU-ban hazafiak vagyunk, de nem nacionalisták"

– hangzott a fő üzenet. Aa pártelnök óvott a radikális jobboldali párt nacionalizmusától. A különbség az, hogy míg a hazafiak szeretik hazájukat, a nacionalisták gyűlölnek más országokat – érvelt a konzervatív politikus, aki szerint a szeptemberi választásokat egész Európa figyeli.

"A hangsúly azon van, hogy Németországnak középen kell maradnia" – fogalmazott Merz, aki szerint pártja egyszerre konzervatív. liberális és szociális, "minden, csak nem nacionalista". A CDU vezetője ismételten kizárt mindenfajta együttműködést az AfD-vel.

A legfrissebb felmérések szerint mind Szászországban, mind Türingiában az AfD megelőzi a CDU-t, különösen az utóbbiban jelentős fölénnyel. Mindhárom tartományban a CDU potenciális ellenfele lehet a Baloldal Pártjából az év elején kiváltó, az alapító nevét viselő Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW). A korábbi baloldali Sahra Wagenknecht a közelmúltban együttműködést ajánlott a CDU-nak, az ajánlatra Friedrich Merz nem adott egyértelmű választ. Mindenesetre a BSW választási szereplése jelentős mértékben befolyásolhatja a szavazások kimenetelét.