Nyitókép: MTI/Purger Tamás

Komoly pozíciókat kaptak a magyar EP-képviselők – közzétették a szakbizottságok tagjainak listáját

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2024. július 19. 18:27
A magyar EP-képviselők közül a Patrióták Európáért soraiban ülő Fidesz-KDNP politikusai kapták a legtöbb helyet az Európai Parlament szakbizottságaiban. A 21 magyar EP-képviselő közül Győri Enikő és Deutsch Tamás ülhet be a legtöbb, három-három szakbizottságba.

A következő öt évben 24 szakbizottság segíti az Európai Parlament munkáját, a tagok listáját péntek délelőtt hozták nyilvánosságra. A 21 magyar EP-képviselő mindegyike bekerült valamelyik szakbizottságba. A Költségvetési Ellenőrző, a Kulturális és Oktatási, valamint a Regionális Fejlesztési Bizottságnak három-három magyar tagja lesz, de két-két magyar EP-képviselő tevékenykedhet majd a Gazdasági és Monetáris, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési, valamint az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságban is.

A 24 szakbizottság közül csak háromnak nem lesz tagja magyar EP-képviselő, ezek egyike a Biztonság és Védelempolitikai Albizottság.

A Patrióták Európáért frakciójának magyar tagjai 19 szakbizottság munkájában vehetnek részt,

ezek közé tartozik egyebek mellett a Költségvetési Ellenőrző, a Regionális Fejlesztési, az Ipari, Kutatási és Energiaügyi, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság is. A Fidesz-KDNP politikusai közül Deutsch Tamás és Győri Enikő három-három szakbizottságban kap helyet, míg Győrffy Balázs, Szekeres Pál, László András és Schaller-Baross Ernő is két-két bizottság munkáját segítheti.

Az Európai Néppárthoz csatlakozó Tisza Párt EP-képviselői tizenegy szakbizottsági helyhez jutottak,

köztük például a Regionális Fejlesztési, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági, az Ipari, Kutatási és Energiaügyi, valamint a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságban. Tarr Zoltán, Kollár Kinga, Kulja András és Magyar Péter is két-két bizottság tevékenységében vehet részt.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének frakciójából a DK–MSZP színeiben mandátumhoz jutó Dobrev Klára két, Molnár Csaba egy szakbizottság tagja lett. Ez a Regionális Fejlesztési, az Alkotmányügyi és a Költségvetési Ellenőrző Bizottságot jelenti.

A Mi Hazánk képviseletében Borvendég Zsuzsanna – aki a Szuverén Nemzetek Európája képviselőcsoporthoz csatlakozott az EP-ben – a Kulturális és Oktatási Bizottság munkájában vehet részt.

Valamennyi bizottság jövő kedden, július 23-án tartja alakuló ülését, ahol a képviselők megválasztják az adott bizottság elnökét és alelnökeit is.

(A nyitóképen: a Fidesz-KDNP képviselői az Európai Parlament strasbourgi épületében a júniusi választások eredményeképpen létrejövő EP alakuló ülésének napján, 2024. július 16-án. A hátsó sorban Deutsch Tamás, Schaller-Baross Ernő, Győrffy Balázs, Gyürk András és László András, az első sorban Hölvényi György, Győri Enikő, Vicsek Annamária, Gál Kinga, Ferenc Viktória és Szekeres Pál.)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Közzétették az EP-szakbizottságok tagjainak listáját
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást