Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Fekete Rajmund a republikánus konvencióról: mindenki beállt Donald Trump mögé

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor
2024. július 18. 13:25
Árulkodó jeleket lát Joe Biden kommunikációjában az Amerika-szakértő, a koronavírusos elnök helyett mást is megnevezhet majd a hamarosan kezdődő demokrata nemzeti konvenció.

Csütörtökön zárul az Egyesült Államokban a Republikánus Párt elnökjelölő konvenciója Donald Trump elnökjelölti beszédével. Szerdán hivatalosan is elfogadta a jelölést az alelnökségre J. D. Vance első nyilvános beszédében.

Fekete Rajmund, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukács Intézetének tudományos munkatársa úgy véli, az alelnökjelölt kiválasztása több okból is jó döntés. Egyrészt 39 évesen rendkívül fiatalnak számít az amerikai politikában, másrészt Ohiónak egy olyan rozsdaövezetéből származik, amelyet a Republikánus Párt szeretne megszólítani. Vance a mostani beszédét is arra építette, hogy nagyon szegény családi körülmények között nőtt föl, egyedül nevelte a drogfüggő édesanyja, ezért a középiskolát elvégezve rögtön jelentkezett az amerikai tengerészgyalogsághoz, harcolt is az iraki háborúban, majd onnan hazatérve az Ohiói Egyetemre, majd a Yale jogi karára járt, ahol summa cum laude minősítéssel végzett, utána váltott előbb üzleti, majd a politikai világba.

"Olyan munkásosztályi környezetből érkezik, amely úgy érzi, hogy magára hagyta őket a washingtoni politika, leginkább a demokrata adminisztráció, és a kora miatt meg tudja szólítani a Z generációt, azokat, akik talán most fognak majd először szavazni az Egyesült Államokban novemberben, ráadásul egy olyan ingaállamból jön, amelynek megszerzése az elnökválasztáson jól jöhet a republikánusoknak és Donald Trumpnak is" – foglalta össze a J. D. Vance mellett szóló érveket az Amerika-szakértő.

Az alelnökjelölt ellen hozhatják majd fel a demokraták a kampányban, hogy korábban nem túlzottan lelkesedett Donald Trumpért, Hitlerként aposztrofálta az akkor elnökjelöltet, de Fekete Rajmund szerint ebben az időszakban még a republikánusokon belül is erős ellenérzés volt Donald Trumppal szemben, de szerinte később, amikor látta, hogy az elnök mit akar kihozni a teljes elitellenes magatartásával, maga mellé tudta állítani.

A szakértő szerint három fontos következménye van a republikánusok konvenciójának: az első kettő Donald Trump, illetve J. D. Vance hivatalos jelölése, a harmadik pedig az, hogy

egységbe tudta kovácsolni Trump a pártot, az előválasztás idején hallott negatív hangok elhalkultak, és mindenki beállt az elnökjelölt mögé állt be, és a nemzeti egységet hirdeti.

Közben Joe Biden ideiglenesen felfüggesztette kampányát, mert koronavírusos lett, pedig hamarosan a demokraták is megtartják elnökjelölő gyűlésüket. Az Amerika-szakértő szerint eddig Joe Biden nagyon gyenge teljesítményt nyújt a kampányban, leszerepelt a június végi elnökjelölti vitán, majd többször is súlyos bakikat követett el a beszédeiben. Az esetleges visszalépéséről viszont nem beszélt, azt mondta, hogy csak Istennek a sugallatára fog lemondani. Most koronavírusos lett az elnök, megszakította a kampányát Las Vegasban, és delaware-i otthonából látja el a feladatát. Fekete Rajmund szerint árulkodó lehet, hogy legutóbb már azt mondta, ha az orvosai olyan betegséget állapítanak meg nála, amellyel nem tudja folytatni a kampányát, akkor visszalép, míg a Twitteren is csak ennyit írt ki: beteg vagyok.

A szakértő szerint a demokraták nemzeti konvencióján még bármi előfordulhat. Arra hívta fel a figyelmet, hogy mostanában egyre inkább Kamala Harris alelnök nevét említik mint lehetséges utód, és őt eleve erre szánták négy évvel ezelőtt, csakhogy annyira rossz teljesítményt nyújtott alelnökként, hogy az építése helyett inkább a nyilvánosság elől is eltüntették a ciklus első évének a közepétől.

Fekete Rajmund szerint esélyesebb jelölt lehet Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója, aki fiatal, 50 éves, és a demokratáknak mind a progresszív, mind a konzervatívabb, klasszikus szárnyához is kötődik. Rajta kívül rendre felbukkan Michelle Obama neve, de Barack Obama felesége mindig elutasítja ezeket a pletykákat. "Ismerve Michelle Obama hozzáállását és testtartását a politikához, én ezt elhiszem neki" – tette hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fekete Rajmund a republikánus konvencióról: mindenki beállt Donald Trump mögé
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást