Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh

Joe Biden: hiba volt a célkereszt szó használata

Infostart / MTI
2024. július 16. 08:10
Joe Biden amerikai elnök hétfőn kijelentette, hogy hiba volt nemrégiben célkeresztről beszélnie elnökjelölti riválisával, a republikánus Donald Trumppal kapcsolatban, aki ellen az elmúlt hétvégén merényletet kíséreltek meg.

Az NBC televíziónak adott interjúban mindazonáltal Biden hozzátette, hogy a múlt hét elején használt kifejezéssel szerette volna felhívni a figyelmet arra, hogy Trump cselekedeteit szoros figyelemmel kell követni.

"Hiba volt kimondani ezt a szót" - ismerte el az elnök. - "Azt akartam jelezni vele, hogy összpontosítani kell arra, amit tesz. (...) Korábban nem én nem voltam hajlandó elfogadni a választási eredményt" - fűzte hozzá.

Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi szombaton. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg, a jobb fülét horzsolta egy lövedék. Egy másik ember viszont életét vesztette a támadásban, és ketten életveszélyesen megsebesültek. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.

Joe Biden kijelentette, hogy biztonságban érzi magát az elnökök testi épségére felügyelő titkosszolgálat védelmében annak ellenére, hogy a merénylet miatt a testületet bírálatok érték. A szolgálatot vezető Kimberly Cheatle nem sokkal korábban leszögezte, hogy teljes mértékben együttműködnek a támadás körülményeit vizsgáló független eljárásban.

A demokrata pártot képviselő Biden az NBC-nek azt is megerősítette, hogy nem száll ki az elnökjelölti versenyből az idei választásokra. A 81 éves elnök hozzátette ugyanakkor, hogy legitimnek tartja azokat a kétségeket, amelyeket az életkora kelt.

Arról is beszélt, hogy úgy készül, szeptemberben mindenképpen megtartják a következő elnökjelölti vitát Trumppal. Emlékeztetett arra, hogy a merénylet óta többször beszélt riválisával, akinek ismét gyors felépülést kívánt.

Kommentálta Joe Biden azt is, hogy Donald Trump a 39 éves James David Vance ohiói szenátort nevezte meg alelnökjelöltjének. Úgy vélte, ez is azt mutatja, hogy a republikánus jeltölt olyan politikusokkal veszi körül magát, "akik teljes mértékben egyetértenek vele".