Nyitókép: Forrás: Ukrajinszka Pravda

Rengeteg áldozata van az Ukrajnát ért orosz rakétacsapásoknak - videó

Infostart
2024. július 8. 13:56
Legkevesebb 20-an, köztük sok gyerek vesztette életét az ukrán városokat ért jelentős orosz támadássorozatban - jelentette a BBC.

A fővárosban, Kijevben legalább hét ember meghalt, amikor lakóépületekbe csapódtak az orosz rakéták. A város polgármestere elmondta, hogy a támadásban súlyosan megrongálódott egy gyermekkórház is. Vitalij Klicsko a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a kórház lerombolása "az egyik legszörnyűbb támadás" volt, amit az ukrán főváros a háborúban eddig átélt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt írta, hogy emberek rekedtek a kórház romjai alatt. „Jelenleg mindenki segít a romok eltakarításában – orvosok és hétköznapi emberek”. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter elmondta, hogy a robbanás elérte a rákbetegeket kezelő részleget és az intenzív osztályokat.

A helyszínről készült fényképeken kisgyerekek láthatók – némelyikük intravénás csepegtetővel – a kórház előtt ülve látható.

Az X-en publikáló Nexta TV további, megrázó felvételeket közölt a rakétacsapás utáni helyzetről.

A BBC idézte a lengyelországban tárgyaló Volodimir Zelenszkijt, aki azt mondta, hogy az oroszok legalább 40 rakétát lőttek ki különböző városok, így Kijev, Dnyipro, Krivij Rih, Szlovjanszk, Kramatorszk ellen.

A közép-ukrajnai Krivij Rih város katonai igazgatásának vezetője elmondta, hogy a városban legalább 10 embert öltek meg az orosz rakéták és 31-en megsebesültek, közülük 10-en súlyosan. Krivij Rih Volodimir Zelenszkij szülővárosa, és az oroszok már többször megtámadták a háború 2022 februári kezdete óta.

Szergij Liszak, Dnyipro megye vezetője azt közölte, hogy a régió központjában többen megsebesültek, amikor az orosz rakéták egy sokemeletes épületet és egy üzletet találtak el. A kelet-ukrajnai Pokrovszkban hárman vesztették életüket.

A Reuters és a The Guardian időközben hivatalos forrásokra hivatkozva már 24 halálos áldozatról ír.

Oroszország egyelőre hivatalosan nem kommentálta a támadásokat.

A moszkvai vezetés korábban azt hangoztatta, hogy az orosz hadsereg nem mér csapásokat civilekre. Ugyanakkor az ENSZ emberi jogi megfigyelői azt közölték, hogy az elmúlt hónapokban nőtt az ukrán polgári áldozatok száma, mivel Oroszország újabb légi hadjáratot indított. A BBC egy friss jelentésre hivatkozva azt közölte, hogy az elmúlt egy évben májusban volt a legtöbb polgári áldozata az orosz támadásoknak.

A brit médiacég emlékeztet rá: Volodimir Zelenszkij elnök hónapok óta azt sürgeti, hogy a Nyugat küldjön még több légvédelmi rendszert Ukrajnának.

Az Ukrajnát ért orosz légitámadás-sorozattal egyidőben kezdett kétnapos moszkvai látogatást az indiai miniszterelnök. Narendra Modi tárgyal Vlagyimir Putyin elnökkel is.