Nyitókép: JUN LI/Getty Images

Járványveszély - újabb közös vakcinabeszerzésben van az EU

Infostart
2024. június 11. 07:28
40 millió oltást vesz és oszt szét 15 tagállam között Brüsszel. Az ok a madárinfluenza terjedése.

A Portfolión azt olvasni: 40 millió oltást vesz és oszt szét 15 tagállama között az Európai Unió a gyorsan terjedő madárinfluenza miatt. Az első szállítmányok Finnországba repülnek, hogy azokat baromfifarmokon dolgozók és állatorvosok kapják.

A gyártó a CSL Seqirus, van opció további 40 millió vakcina beszerzésére.

A vakcinákat az Európai Bizottság sürgősségi egészségügyi szerve, a HERA (Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatósága), valamint 15 uniós és európai gazdasági térségbeli ország közösen szerzi be.

A H5N1 vírus az Egyesült Államok legtöbb államában elterjedt, elsősorban baromfit fertőzve meg. Az elmúlt hónapokban több mint 80 tejgazdaságot érintett.

Eddig nem volt megerősített emberről emberre történő átvitel, bár április óta három ember fertőződött meg az Egyesült Államokban fertőzött szarvasmarhákkal való érintkezés után. Az EU-ban a hatóságok szerint június eleje óta nincs aktív eset sem emberekben, sem szarvasmarhákban. Az emberre történő átvitel továbbra is ritka esemény, és eddig nem észleltek tartós átvitelt emberek között.