Nyitókép: Luis Sánchez Saturno - Pool/Getty Images

Bűnösnek mondták ki emberölésben a Rust című film fegyvermesterét

Infostart
2024. március 7. 14:15
Hannah Gutierrez-Reed akár 18 hónap börtönt is kaphat. Alec Baldwin tárgyalása júliusban lesz.

A 2021-es forgatáson Alec Baldwin egy éles lőszerrel töltött fegyverrel megsebesítette Joel Souza rendezőt és megölte Halyna Hutchins operatőrt. Az új-mexikói bíróság a fegyvermestert, Hannah Gutierrez-Reedet bűnösnek találta, aki akár 18 hónap börtönnel és 5000 dolláros pénzbüntetéssel nézhet szembe – írja az Index.

Az új-mexikói esküdtszék Gutierrez-Reedet, aki felelős volt azért, hogy a forgatáson minden lőfegyver biztonságos legyen, bűnösnek találta gondatlanságból elkövetett emberölésben. Az ügyészek azt állították, hogy a fegyverfelügyelő a Baldwin által használt, teljesen működőképes .45-ös revolvert töltötte meg vaktöltényekkel és legalább egy éles tölténnyel. Gutierrez-Reed ellen bizonyítékkal való visszaélés vádjával is vádat emeltek, de az esküdtszék ebben a vádpontban nem találta bűnösnek.

Az ítélethirdetés után ügyvédje közölte, hogy Gutierrez-Reed fellebbezni fog az ítélet ellen. A fegyvermestert azonnal őrizetbe vették, és akár 18 hónap börtönbüntetéssel is számolhat. A nő ártatlannak vallotta magát, és az ügyvédjei szerint végső soron Baldwin volt a felelős a balesetért.

Alec Baldwint – aki a film társproducere is egyben – gondatlanságból elkövetett emberöléssel is megvádolták, és azzal, hogy gondatlansága vagy a biztonsággal kapcsolatos „teljes figyelmetlensége vagy közömbössége” okozta Hutchins halálát. A színész ártatlannak vallotta magát, júliusban saját tárgyalása lesz.

David Hallst, a film rendezőasszisztensét hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték felügyelet nélküli próbaidővel, 500 dolláros pénzbüntetésre, 24 óra közmunkára és lőfegyverbiztonsági tanfolyamra halálos fegyver gondatlan használata vádjával.