Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Az ukránok azt állítják, szinte megbénult az orosz hadiflotta a Fekete-tengeren

Infostart
2024. február 5. 11:21
Az ukrán haditengerészet tájékoztatása szerint több olyan orosz hadihajót sikerült megsemmisíteniük, amelyek komoly fenyegetést jelentettek Ukrajnára.

Eddig 25 vízi jármű semmisült meg abból a 80 hajóból, melyeket a Fekete-tengeren vetettek be az oroszok az Ukrajna elleni háborúban 2022 februárja óta – közölte az ukrán haditengerészet szóvivője.

Dmitro Pletencsuk állítása szerint további tizenöt orosz hajóban pedig jelentős károkat okozott az ukrán haderő, így a nagy veszteségek miatt szerinte veszélybe került az orosz hadiflotta működése a térségben. A szóvivő hozzátette:

a Fekete-tengerre küldött 80 hajóból 35 „komoly fenyegetést” jelentett Ukrajnára a nagy hatótávolságú csapásmérő képességük miatt.

A Portfolio megjegyzi: az ukrán haditengerészet által közölt adatokat érdemes fenntartásokkal kezelni, ugyanis januári beszámolók szerint mindössze tíz nagyobb orosz hajóban okozott kárt az ukrán haditengerészet, melyek közül csak hat süllyedt el vagy szenvedett javíthatatlan károkat, továbbá múlt héten megsemmisült egy Ivanovec rakétás korvett is.

A portál azt írja, a 25 kiiktatott orosz vízi jármű között kisebb csónakok és tengerészeti drónok is lehetnek, ebben az esetben lehet reálisnak tekinteni az ukrán beszámolókban szereplő adatokat, a bevethető nagy hadihajókat tekintve viszont valószínűleg nem áll olyan rosszul az orosz haderő, mint ahogy arra utalnak az ukrán jelentések.