Nyitókép: Bundesregierung/Kugler

Nincs paktum a Németország-paktumról

Infostart
2023. szeptember 7. 16:34
Olaf Scholz a recesszió ellen új csomagot vitt a német parlament elé, de hiába szólított fel széles körű támogatásra, egyelőre nincs nagy támogatása a Németország-paktumnak.

Bár a szociáldemokrata kancellár jobb szemét sportbalesete miatt takarókötés fedte, Olaf Scholz parlamenti beszédében a demokratikus jobboldali ellenzéket is összefogásra szólította fel Németország modernizációja érdekében. Hangsúlyozta, hogy közös cselekvésre, össznemzeti erőfeszítésekre van szükség. Intenzívebb közös munkát kért a demokratikus ellenzéki pártoktól, a tartományi vezetőktől és az önkormányzatoktól. Egyedül a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) pártot hagyta ki az összefogásból, megítélése szerint ugyanis az AfD politikája a jólét lerombolásához vezet.

Sok szó esett az elmúlt hetekben arról, amit hivatalos adatok is bizonyítottak, hogy a német gazdaságot recesszió sújtja. A parlament őszi ülésszakát megnyitva Scholz erre kívánt reagálni egy átfogó modernizációs program vázolásával, amely "Németország-paktum" (Deutschland-Pakt) elnevezéssel kerül be a kancellárok Bundestag-beszédeinek krónikájába.

A paktum magában foglalja a gazdasági növekedés főbb elemeit, a vállalkozások terheinek mérséklését, a bürokrácia csökkentését, a digitalizációt, a lakásépítések előmozdítását, a közlekedési hálózatok fejlesztését, továbbá nem utolsósorban a megújuló energiaforrásokra való átállás felgyorsítását. A kancellár utalt a külföldi szakképzett munkaerő bevándorlásának szükségességére is.

Tekintélyes gazdasági szervezetek és több tartományi vezető üdvözölte a kancellár beszédében foglaltakat. A gazdasági szervezetek vezetői egyetértettek abban, hogy az előrelépés érdekében nemzeti összefogásra van szükség.

A "Németország-paktum" arra utal, hogy a csaknem két éve hatalmon lévő koalíció végre "felébredt álmából"

– fogalmazott a Német Munkaadók Szövetségének elnöke. Rainer Dulger úgy értékelt, hogy a kormány túl hosszú ideig figyelmen kívül hagyta digitalizáció szükségességét, és ugyancsak túl hosszú ideig tartott ki a gazdaságot bénító bürokratikus akadályok mellett. Szerinte most arra van szükség, hogy a vázolt intézkedések mielőbb megvalósuljanak, a javaslatokat tettek kövessék.

Az ellenzéki uniópártok, a CDU/CSU parlamenti frakcióvezetője, egyben a a CDU elnöke az RTL televízióznak nyilatkozva úgy értékelte, hogy "a kancellári hivatal semmi újat nem produkált".

"A magunk részéről magától értetődően készen állunk arra, hogy közreműködjünk észszerű javaslatok megvalósításában" – fogalmazott ugyanakkor Merz. A CDU elnöke szerint a csomag semmi újat nem tartalmaz, csupa olyan javaslatból áll, amelyet az ellenzék, illetve a tartományok már régóta sürgettek. Ezzel kapcsolatban a bürokrácia elleni harcra, a digitalizáció felgyorsítására és a migráció kezelésére utalt.

A pártelnöknél pozitívabban fogalmazott néhány, a CDU által irányított tartomány vezetője. Szászország miniszterelnöke, Michael Kretschmer "állampolgári felelősségnek" nevezte az együttműködést, mégpedig minden előfeltétel nélkül. A legfontosabb témaként a migrációt és az energiaválságot említette.

Hasonlóan foglalt állást az önálló tartománynak számító Berlin CDU-s polgármestere. Kai Wegner utalt arra, hogy "nyitott" a paktumban foglaltakra. Hangoztatta ugyanakkor, hogy megvalósítás érdekében cselekvőképes és határozott kormányra van szükség.

Schleswig-Holstein tartomány konzervatív miniszterelnöke, Daniel Günther reményét fejezte ki, hogy a kancellár javaslatait tettek követik.

Ha nem is közvetlen reagálásnak számított, elemzők szerint mégis ösztönzőként hathat a német szövetségi bank, a Bundesbank elnökének a kancellári beszéddel szinte egyidőben elhangzott nyilatkozata.

Joachim Nagel cáfolta és hamisnak nevezte azt az utóbbi időben több külföldi lapban megjelent értékelést, amely szerint Németország ismét "Európa beteg embere" lenne.

A bankelnök elismerte, hogy a német gazdaságot recesszió sújtja, de úgy vélte, hogy hogy ez csak "átmeneti gyengeség". A szövetségi köztársaság gazdasági modellje intakt, de lendületre és magabiztosabb fellépésre van szükség – hangsúlyozta.