Nyitókép: Getty Images/Lingxiao Xie

Meglepő listán végzett előkelő helyen a magyar főváros

Infostart
2023. augusztus 4. 06:50
Nem csak gazdag kulturális hagyományiért, történelmi emlékhelyeikért keresik fel az utazók Budapestet.

Egyre komolyabb gasztronómiai úti cél lett Budapest – írja a Pénzcentrum az Európai Statisztikai Hivatal adatai alapján.

Nem meglepő: Párizs a legnépszerűbb Európai Unión belüli úti cél a főként kulturális élményekre és az európai történelemre vágyó utazók körében. Prága és Barcelona szintén előkelő helyen szerepel a listán, melyen Budapest a 9. helyen tűnik fel, részben minden bizonnyal azért, mert

Magyarország jól áll kulturális látnivaló és történelmi emlékhelyek tekintetében, ami kifejezetten vonzó a külföldi turisták szemében.

A turisták lelkesedését az utazások iránt a pandémia sem törte le: az átmeneti lecsendesedés után eddig soha nem tapasztalt számban indulnak útnak. A jelenség kétélű, hiszen egyrészt sok gazdaságnak óriási szüksége van az utazók által generált pluszbevételekre, ugyanakkor bajt is tudnak okozni: nemcsak a lakásárakat verik fel (pl. az Airbnb-zés terjedése miatt), de károsíthatják az infrastruktúrát és a helyiek életét is sok esetben ellehetetlenítik.

Meglepő módon az Európai Statisztikai Hivatal egy másik toplistájára is felkerült a magyar főváros, méghozzá

a tíz legnépszerűbb európai gasztronómiai úti cél 7. helyére.

Ezen a listán Barcelona lett az EU-első, legalábbis a katalán város kapta a legtöbb elismerést a Bookingon. Prága és Lisszabon szintén előkelő helyen áll ebben a versenyben.

A világ legnépszerűbb turisztikai célpontjaként Európa nemcsak gazdag történelmével, változatos kultúráival és gyönyörű természetével, hanem kulináris varázsával is vonzza a globális turistákat.