Nyitókép: MTI/AP/BelTA/Nyikolaj Petrov

Oroszországban van Jevgenyij Prigozsin – közölte a fehérorosz elnök

Infostart
2023. július 6. 11:04
Aljakszandr Lukasenka azt közölte, hogy a Wagner vezére nincs Fehéroroszországban, hanem Szentpéterváron tartózkodik.

A fehérorosz elnök egy Minszkben tartott sajtókonferencián a CNN kérdésére azt válaszolta: tudomása szerint Jevgenyij Prigozsin Szentpéterváron tartózkodik, bár lehet, hogy már útban van Moszkva felé.

Aljakszandr Lukasenka a Wagner csoport zsoldosainak hollétét firtató kérdésre pedig azt mondta, hogy a katonák "szokásos táborhelyükön állomásoznak", vagyis újból Oroszországban lehetnek. Lukasenka szó szerint azt mondta: "A Wagner holléte nem az én gondom, mivel ez egy orosz alakulat."

Az amerikai hírtelevízió emlékeztet rá, hogy a Prigozsin vezette Wagner-zendülés lezárásában a fehérorosz elnök kulcsszerepet játszott. Lukasenkának állítólag sikerült meggyőznie Putyin orosz elnököt: ne számolja fel a Wagner csoportot, hanem adjon a zsoldosoknak és vezérüknek amnesztiát, valamint engedje, hogy Fehéroroszországba vonuljanak.

Pár nappal később meg is jelentek fényképek arról, hogy a Wagner csoport tagjai tábort építenek egy elhagyott fehérorosz katonai bázison, viszont Jevgenyij Prigozsin hollétéről semmit sem lehetett tudni. A közösségi médiában csak a zsoldosvezér magánrepülőgépének útjáról jelent meg információ, ami szerint a gép Voronyezs környékéről Szentpétervárra, illetve egy fehérorosz katonai reptérre ment.